AKTUELNO

Iz Ambasade SAD u BiH za „Avaz“: U NATO samo uz dogovor

Potreban je konsenzus unutar vlasti BiH prije bilo kakve buduće odluke o priključenju NATO-u, kazali su iz Ambasade SAD u BiH

BiH može u NATO samo uz dogovor. Arhiv

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

26.2.2021

Vijeće ministara, s devet glasova za i jednim protiv, preimenovalo je Komisiju za NATO integracijski proces BiH u Komisiju za saradnju s NATO-om. Ova vijest izazvala je buru reakcija javnosti i optužbi da je BiH zvanično odustala od jednog od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva, a to je punopravno članstvo u NATO-u.


Podrška SAD

Ambasada SAD u BiH: Vrata za članstvo ostaju otvorena. Arhiv

Iz Ambasade SAD u BiH za „Avaz“ su kazali da Sjedinjene Američke Države nastavljaju u potpunosti podržavati euroatlantski put naše zemlje.

- Pozdravljamo formiranje Komisije za saradnju s NATO-om, čime se BiH omogućava da učinkovito koordinira i implementira Program reformi. Proces Programa reformi počeo je 2019. godine i prilika je za BiH da identificira svoje reformske prioritete i način na koji vidi pomoć Saveza u njihovom ostvarenju. Ove reforme obuhvataju oblasti od modernizacije odbrane, do bolje uprave i vladavine prava, a komplementarne su s putem BiH ka EU - kazali su iz ove ambasade.

Dodali su da će SAD nastaviti s pružanjem podrške reformskim prioritetima BiH u skladu s procesom Programa reformi koji vodi naša zemlja.

- Fokus NATO-a u BiH je na snažnom partnerstvu, a vrata za članstvo ostaju otvorena. Bilo koja buduća odluka o pozivu BiH da se priključi NATO-u bila bi donesena na osnovu konsenzusa svih članica. Također, potreban je i konsenzus unutar vlasti BiH prije bilo kakve buduće odluke o priključenju NATO-u - naglasili su.


Sistem odlučivanja

Podžić: Put ka novim blokadama. Arhiv

Jedini koji je glasao protiv bio je ministar odbrane Sifet Podžić, koji kaže da su svi koji su digli ruku za ovu odluku o promjeni naziva prekršili član 45. Zakona o odbrani BiH.

- U tom članu se navodi da će sve institucije raditi na punopravnom članstvu BiH u NATO-u. Problem je način odlučivanja u toj novoj komisiji. Uveden je sistem odlučivanja kao u Vijeću ministara. Da bi se nešto odlučilo, mora glasati minimalno po jedan član iz svakog naroda i to je put za nove blokade ka članstvu u NATO-u - naglasio je Podžić.

Kržalić: Otkočen proces

Kržalić: Otkočen je proces. Arhiv

Profesor na Fakultetu za sigurnosne studije i direktor Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić kazao nam je da promjena naziva Komisije nema veze sa suštinom.

- Otkočen je proces koji je bio blokiran godinu. Bitan je cilj, a to je punopravno članstvo. Dobili smo komisiju koja će uraditi akcioni program za 2021. godinu. Odblokiran je proces ka članstvu u NATO-o. Dobro je da je postignut konsenzus i svi su se odrekli dijela svojih nacionalnih ciljeva, a dobila je država BiH - smatra Kržalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.