PREDSJEDNIK WHO

Gebrejesus pisao Dodiku: Potrebno je potpisati "Pfizerov" sporazum o nadoknadi štete

Pfizeru je također potrebna vaša potvrda o sudjelovanju u "COVAX No Fault Compensation" programu

Gebrejesus pisao Dodiku. Avaz

A. Č.

26.2.2021

Predsjednik Svjetske zdrastvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) pisao je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku o trenutnoj situaciji oko nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Gebrejesus je u pismu naveo da je razgovarao sa izvršnim direktorom "Pfizera" Albertom Bourlom kako bih ubrzao dostavu vakcina. 

- Dogovorili smo se da će me "Pfizer" obavijestiti ako postoje neka otvorena pitanja koja bi bila značajna kako bi se njima omogućilo da što prije pošalju vakcine". On tvrdi da će "Pfizer" početi pripreme za isporuku vakcine kupljene preko COVAX-a u BiH čim se potpiše "Pfizerov" sporazum o nadoknadi štete kao i popratno pismo, koje je GAVI podijelio s odgovornom osobom pri COVAX-u 22. februara 2021. godine.

- "Pfizeru" je potrebna i vaša potvrda o učestvovanju u "COVAX No Fault Compensation" programu, uspostavljenom od WHO, koja bi po mogućnosti trebala biti donesena kad se svaki dogovor unutar spomenutog programa smatra cjelovitim i finalnim - navodi se u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.