OBILJEŽAVANJA

Godišnjica zločina u Štrpcima: Sjećanje na 20 ubijenih civila

Pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom zločinca Milana Lukića 1993. su oteli grupu civila iz voza koji je putovao na relaciji Beograd - Bar, a potom su ih likvidirali

L. S. /Fena

S prošlogodišnjeg obilježavanja godišnjice zločina u prijepolju

Foto: Arhiv


Na današnji dan 1993. godine dogodila se otmica u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom zločinca Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli grupu civila iz vozakoji je putovao na relaciji Beograd - Bar.

Oteto je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba, koji su potom likvidirani, a većina njih bili su građani Srbije ili Crne Gore, saopćeno je iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

- Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, zapovjednik Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, zapovjednik Interventne čete u Višegradskoj brigadi. Krajem 2019. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Milana Lukića. Pred sudom u Beogradu u toku je suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić - navode iz UDIK-a.

  • Sjećanje na žrtve nesrpske nacionalnosti

    Sjećanje na žrtve nesrpske nacionalnosti

    Foto: Arhiv


Ističu kako je prošlo dvadeset i osam godina od ovog ratnog zločina, a porodice žrtava još nemaju nikakvu simboličnu naknadu "samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriji druge države".

- Smatramo da je to nedopustivo i sramotno. Sjećanje na otmicu u Štrpcima naša je permanentna dužnost. Obveza je da tražimo da se na nekadašnjoj Glavnoj željezničkoj stanici u Beogradu, odakle je krenuo voz 671, podigne spomen-ploča koja će svjedočiti o ratnom zločinu počinjenom nad civilima, a koji su prvenstveno bili građani Savezne Republike Jugoslavije - navode iz UDIK-a.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Toma Buzov.

Više o temi Štrpci

KOMENTAR DANA
Lukić i lukići
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na