NA LICU MJESTA

Održana pokazna vježba Civilne zaštite pod nazivom “Štit”

Vaš dan nije samo danas, već 365 dana u godini, jer ste vi uvijek tu da pomognete kada je neophodno, istakao je Mirko Ćurić

P. Mucović

28.2.2021

S današnje pokazne vježbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Trebinju je održana centralna svečanost obilježavanja 1. marta, Dana civilne zaštite RS, sa zajedničkom pokaznom vježbom specijalizovanih jedinica Uprave civilne zaštite i službi zaštite i spasavanja Grada Trebinja, sa ciljem provjera ljudskih i materijalno tehničkih resursa i efikasnosti timova prvog odgovora u slučaju nesreće.

Otkrivanje i evakuacija

Vježba je održana pod nazivom “Štit“, a riječ je o reagovanje u slučaju zemljotresa – otkrivanje, evakuacija i medicinsko zbrinjavanje unesrećenih u urušenim objektima, a koordinisano je izvođena u krugu i zgradama tri trebinjske osnovne škole.

Program je počeo svečanom smotrom učesnika vježbe, nakon čega su najzaslužnijim organizacijama, ustanovama, preduzećima i pojedincima uručene plakete i zahvalnice Republičke uprave civilne zaštite i Grada Trebinja.

Uputivši čestitke pripadnicima jedinica zaštite i spasavanja, gradonačelnik Trebinja i komandant štaba za vanredne situacije, Mirko Ćurić je naveo da je za sve ove službe predhodna godina bila bremenita izazovima – od borbe protiv pandemije koronavirusa, deminiranja terena, do otklanjanja posljedica zemljotresa i raznih vremenskih nepogoda.

- Vaš dan nije samo danas, već 365 dana u godini, jer ste vi uvijek tu da pomognete kada je neophodno i da svojom brzom reakcijom budete na usluzi svim građanima. Zato je ovaj datum samo simbolična zahvalnost upućena vama kao hrabrim ljudima, spremnim da učestvujete u svim zadacima koji vam se povjere - istakao je Ćurić.

Adekvatan odgovor

Milan Novitović, direktor Uprave civilne zaštite, zahvalio je pripadnicima CZ za svaki uspješno obavljen zadatak, istakavši da je to i obaveza za nadležne, da u narednom periodu ulože i dodatne napore kako bi ove službe bile i obučenije i tehnički opremljenije.

- Danas je prikazan samo dio onoga što se inače radi u konkretnim situacijama. Svaki građanin treba da zna, da ćemo uvijek imati siguran i akdevatan odgovor na svaki izazov i katastrofu koja nas zadesi - zaključio je Novitović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.