PORUKE

Jovan Divjak za "Avaz": Puno je nas koji volimo ovu državu

One koji nas ne vole, negiraju državu, negiraju 1. mart, negiraju sve što ima veze s Bosnom i Hercegovinom, jednostavno moramo i trebamo ignorirati, kaže Divjak

M. Aščić

Divjak: Uvijek je bilo nacionalista

Foto: Arhiv


One koji nas ne vole, negiraju državu, negiraju 1. mart, negiraju sve što ima veze s Bosnom i Hercegovinom, jednostavno moramo i trebamo ignorirati. Kaže ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH “, povodom Dana nezavisnosti BiH.

Svi praznici

Divjak kaže da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma i odluka za BiH, a sve drugo je prolazno, pa i napadi iz susjedstva i Republike Srpske. Kaže nam da, prije svega, 1. mart želi čestitati ljudima u bijelom, Graničnoj policiji i onima koji „čuvaju naše granice“.

- A to šta kažu Beograd i Zagreb, mi suviše obraćamo pažnju na to šta oni govore. Jer ja se kao građanin BiH radujem svim našim praznicima - i 1. martu i 25. novembru, 27. julu. Radujem se Bosni od Kulina bana do kraljice Katarine, jer to je Bosna i Hercegovina. A oni koji je ne vole, to je njihova stvar - istakao je.

Poručuje da je Prvi mart dokaz postojanju jedne države, države svih njenih građana.

- Puno je nas koji volimo ovu državu, više od onih koji je ne vole. Tako da ti što je ne vole, neka im. Zato je mi volimo, ovakvu kakva jeste, jer je naša. Mi koji smo glasali 1. marta, koji smo bili za nezavisnu BiH, mi smo zadovoljni što živimo u onom dijelu zemlje gdje imamo jednaka prava, bez obzira na nacionalnost, religiju i obrazovanje. Prema tome, 1. mart je jedan od značajnih datuma u hiljadugodišnjoj historiji i svi treba da se radujemo ovom datumu - kazao je Divjak.

Prva država

Mišljenja je da „oni koji nas ne vole, imaju svoju priču i tako je godinama“.

- Njihova djeca uče jedno, naša drugo. Mi to znamo. Ali njihovi historičari... Pa, evo, Zagrepčanka Nada Kljaić kaže da je BiH prva država na Balkanu. O čemu onda govorimo? Zašto da nas brinu sada nacionalisti? Uvijek ih je bilo. Mi se moramo okrenuti sebi, svojim ljudima - istakao je Divjak.

Šta govori Milorad Dodik

Ono što je nedavno rekao Dodik za 1. mart, da nisu mediji prenijeli, ne bi se ni znalo, smatra Divjak.

-Mi moramo ignorirati one koji nas ignoriraju. Jer mi imamo svoje. Svoje državu, svoje ljude. Ti koji nas ne vole, pa to je njihov izbor. Neka im na volju - istakao je Divjak.

Više o temi Dan nezavisnosti BiH

KOMENTAR DANA
Država ravnopravnih
NA VRH

Podijeli članak na