AGENCIJA ATRAKCIJA

Radončićev čin u Mostaru najatraktivniji politički potez u regionu

SBB je prva politička stranka u BiH a vjerovatno i u regionu, koja je rigorozno kaznila svog člana zbog krađe na izborima i to je dovoljno za ulaz u istoriju

Piše: E. T. / Agencija Atrakcija

1.3.2021

Radončić: Napravio do sada nezamisliv potez. Avaz

Potez predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da smijeni odgovornu osobu iz SBB-a za izbornu krađu na izborima u Mostaru proglašen je „Političkom atrakcijom“ mjeseca februara iz BiH u regionu Jugoistočne Evrope (JIE), saopćeno je iz agencije „Atrakcija“.


SBB je prva politička stranka u BiH a vjerovatno i u regionu, koja je rigorozno kaznila svog člana zbog krađe na izborima i to je dovoljno za ulaz u istoriju ali i za najavu potpuno novog odnosa prema korupciji u izborima, ne samo u BiH, jer će ova odluka imati snažan uticaj u cijelom regionu. U tom smislu, Radončićeva odluka je „izmjenjivač pravila igre“.


Vijest koja nije naučna fantastika

Podsjetimo, Radončić je uporno godinama upozoravao o problemu sa krađom glasova na izborima u BiH kojom je i njemu i njegovoj političkoj stranci SBB bila pričinjena izuzetno velika šteta.


Do samo prije mjesec dana, odluka koju je donio Radončić isključivši svog člana i predsjednika GO SBB Mostar zbog krađe glasova, ali i cijeli Gradski odbor SBB (i pritom pozvavši nadležno Tužiteljstvo na reakciju), bio je nezamisliv potez bilo koje političke stranke u političkom prostoru i političkom diskursu BiH i regiona i da je saopćena kao prognoza ili predviđanje, bila bi ocijenjena kao vrsta naučne fantastike ili vijest koja je došla iz daleke budućnosti.


Sada, nakon Radončićevog poteza u Mostaru, izvjesno je da se ulazi u novu fazu u kojoj će izborni rezultati biti pod izuzetno velikom lupom i pod potpuno drugačijim sistemom nadzora.



Ključno pitanje za cijeli region

Radončićev potez je historijska prekretnica za BiH koji će postati orijentir prema kojem se političke stranke moraju okrenuti ukoliko žele djelovati kao iskrene, ozbiljne i dosljedne u ophođenju prema javnosti ali i prema vlastitom kredibilitetu: čini se da je Radončić uspio da pokrene možda i ključno pitanje za cijeli region: izborni model i vjerodostajan nadzor kao početak svih problema i nazadovanja. Na taj način, Radončić je ukazao na „živu smrt“ demokratije u BiH.

Po prvi put jedna politička stranka ne zatvara oči niti traži izgovore za korupciju i namještanje rezulata izbora u vlastitim redovima, već to otvoreno sankcionira i o tome vrlo, vrlo otvoreno i transparentno govori pred javnošću.

Izbor i proglašenje Političke atrakcije mjeseca u regionu JIE priređuje agencija „Atrakcija“.

Novinska agencija Atrakcija djeluje od 2014. godine. Bavi se regionalnim temama i vijestima. Pokrenula je proglašenje Političkih atrakcija u regionu na godišnjem i mjesečnom nivou. Političkim atrakcijama mogu biti proglašene osobe, organizacije, političke stranke, događaji i potezi ... koji će imati dalekosežni uticaj i koje su isključivo pozitivno orijentirane za dobrobit društva i građana.

Proglašeni dobija(ju) nagradu The most attractive political act – Najatraktivniji politički čin. Također, proglašeni bivaju uvršteni u Kalendar History Start&Political Attraction. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.