RAZGOVOR

Franjo Topić za „Avaz“: Sve pape od Ivana Pavla II su za samostalnu državu BiH

I sve pape ne samo Ivan Pavao, nego i svi drugi Benedikt XVI, kao i Franjo, vrlo su jasni oko toga da BiH treba biti samostalna zemlja, kaže Topić

Topić: Ponovno rođenje BiH. Avaz

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

1.3.2021

Prof. dr. Franjo Topić, teolog i počasni član HKD-a „Napredak“ prisjetio se referenduma kojim je na današnji dan prije 29 godina naša domovina ponovo rođena.

- Referendumom je izglasan praktično novi nastanak BiH. S te strane je vrlo važan. Dogodilo se da određeni dio građana nije htio izaći na referendum, ali demokracija je takva, princip je vladavina većine. Što se tiče Katoličke crkve, ona je u tome bila vrlo jasna, to mišljenje je stabilno i danas, a ono glasi: „BiH treba biti nezavisna“. I sve pape ne samo Ivan Pavao II, nego i svi drugi, Benedikt XVI, kao i Franjo vrlo su jasni oko toga da BiH treba biti samostalna zemlja – pojasnio je Topić.


Htjeli smo svoju domovinu

On je naveo da su tokom 1992. godine pri pripremanju referenduma svi biskupi i provincijali bili za nezavisnost i ka tome su i pozivali građane da se izjasne.

- I ja sam kao tadašnji predsjednik „Napretka“ bio za to. Možemo danas raspravljati kakva je BiH, ovakva ili onakva, valja li ili ne valja, ali da nije bilo referenduma mi bismo danas bili u sastavu Srbije. Svaka čast i poštovanje Srbiji, ali mi smo htjeli svoju domovinu – naveo je Topić.

Monsinjor Topić je izrazio žaljenje jer danas u BiH postoje dva entiteta, što je posljedica Dejtona.


Tražiti realna rješenja

- Kada se osvrnem sada nakon referenduma, mislim da je i šteta što postoje dva entiteta. Ričard Holbruk koji je bio glavni kreator Dejtona smatrao je da je situacija otprilike kao kod američkih država, ali to je bila sušta suprotnost. Različite su to povijesti. S te strane je šteta. To je sada ključni problem za funkcioniranje ove države – kaže Topić.

Naglasio je da se ovih dana raspravlja i problematizira konstitutivnost naroda u BiH.

- Ako su komunisti koji su u biti anacionalni i koji nisu uopće ozbiljno uvažavali nacionalno pitanje uveli takozvani ključ, odnosno da glavne funkcije trebaju biti podijeljene među narodima ravnopravno i mislim da to ne treba dirati. Trebaju se svi osjećati dobro i komotno. Ovdje mora biti kombinirana demokratija. Upravo u ovom smislu, koja garantira i nacionalna i individualna prava. Treba shvatiti realnost i tražiti rješenja unutar te realnosti. Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao nacije trebaju imati svoja zagarantirana nacionalna prava, a onda i individualna – zaključio je Topić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.