MEĐUGORJE

Jedinstveni kip Isusa bit će postavljen na drvo hrasta staro 2.000 godina

Vučina je do 1992. godine živio stotinjak metara od mjesta gdje se danas nalazi spomenuta crkva

Dražen Vučina radio je godinama na kipu. Pogled.ba

Pogled.ba

1.3.2021

Dražen Vučina radio je godinama na kipu Isusa Krista i konačno ga je završeno. Posljednjih 15-ak dana bio je izložen u Župi Svetog Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru. 

Nije slučajno tamo. Naime, Vučina je do 1992. godine živio stotinjak metara od mjesta gdje se danas nalazi spomenuta crkva. Njegova porodica tada seli u Međugorje, ali Vučine nikada nisu Mostaru rekle konačno zbogom. 

- To je bilo moje obećanje. Ja sam odselio iz Mostara 1992. godine u Međugorje. Ovo je bila jedna gesta zahvale mom Mostaru i svim tim ljudima koje sam susreo tu u crkvi. Pronašao sam svoj korijen među njihovim. Bilo mi je potrebno da se vratim u rodni grad, da se nanovo otkrijem – govori Dražen za Pogled.ba na početku razgovora i nastavlja: 

- Ja i moj Mostar smo kao dva brata, jednako se volimo i mrzimo kao prava braća. Ako ikad budem u mogućnosti, volio bih možda ponoviti ovaj kip i staviti ga u župu sv. Ivana. Imao sam ideju također da možda nešto uradim i za Vukovarsku ulicu, da to bude za moj Mostar i za Vukovar - govori Vučina.

Ima još jedno iznenađenje. 

- Kip će biti postavljen na drvo hrasta. Kip će biti postavljen na hrast lužnjak koji se vadi u jezerima oko Modriče. Nadam se da ćemo dobit drvo staro otprilike 2,000 godina. Tako da povežemo starost hrasta sa vremenom kad je Isus hodao po zemlji – otkriva Vučina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.