POJAŠNJENJE

Iz Agencije za lijekove BiH za "Avaz": Vakcine proizvedene u Indiji su iste kao i u Evropskoj uniji

Formalna provjera i davanje odobrenja za upotrebu vakcina u BiH može završiti do kraja ove sedmice, kazao je Uzunović

Piše: E. Halimić

2.3.2021

Agencija prema zakonu ionako mora uraditi za svaku vakcinu koja uđe u državu. Avaz

Na zahtjev ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković prije korištenja „AstraZenecine“ vakcine koje su proizvedene u Indiji moraju biti provjerene u državnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina „Covishield“ između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, ali uz uslov ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se prije korištenja prvo pribavi saglasnost Agencije za lijekove BiH, što Agencija prema zakonu ionako mora uraditi za svaku vakcinu koja uđe u državu.



Stvoren strah

Ovime je u javnosti stvoren strah da su „AstraZenecine“ vakcine koje su stigle u BiH kao pomoć Srbije, a koje se proizvode u Indiji, lošijeg kvaliteta od onih koje se proizvode u Evropskoj uniji.

Pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović je za „Avaz“ kazao da se formalna provjera i davanje odobrenja za upotrebu vakcina u BiH može završiti do kraja ove sedmice.

- Situacija zahtijeva hitnost i tako ćemo i postupati. uzorak vakcine je stigao i radimo već na ovom predmetu. Nedostaje nam neka dokumentacija, ali sve će biti završeno u što kraćem vremenu – pojasnio je Uzunović.


Informacije WHO-a

Na naše pitanje o informacija koje dolaze o vakcinama, Uzunović je pojasnio da i Agencija ima informacije da se radi o istoj vakcini „AstraZeneca“ ali koja se proizvodi u Indiji.

- Proizvodi ih jedna kompanija, samo brendiranje proizvoda je drugačije. Ali to se radi i s drugim proizvodima u svijetu. Informacije koje imate vi imamo i mi, ne postoji razlika između te dvije vakcine, što je potvrdio i Mirza Palo iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH. Inače od WHO-a smo dobili te informacije – naglasio je Uzunović.

Dodao je da je Svjetska zdravstvena organizacija je najbolje upućena u cijeli proces proizvodnje vakcina u svijetu.

- Ista je tehnologija, stvar je u tome što „AstraZeneca“ ima globalni proizvodni kapacitet, a institut u Indiji je najveći proizvođač seruma i vakcina i njima je data licenca da ih proizvode – pojasnio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.