NAKON OBJAVE DOKUMENATA

Suljagić za "Avaz": Zapanjen sam i iznenađen silinom reakcija na "Transkripte genocida"

Kaže da ga je naročito negativno dojmio način dehumanizacije Bošnjaka u govoru i ponašanju članove te skupštine

Piše: A. Jamaković

3.3.2021

Suljagić: Željeli smo ponuditi bh. javnosti dokument na našem jeziku i u cijelosti. Avaz

Nismo pretendirali da uradimo ništa epohalno, kazao je za „Avaz“ direktor Memorijalnog centra „Srebrenica – Potočari“ Emir Suljagić komentirajući brojne reakcije javnosti nakon što su objavljeni "Transkripti genocida", istraživački projekt koji otkriva šokantne detalje rasprava zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića te drugih rukovodilaca u tadašnjoj Skupštini RS-a.

Suljagić navodi da se u projekt krenulo na temelju odluke Upravnog odbora Memorijala te činjenice da su imali pristup dokumentima iz arhiva Haškog tribunala.


Kontrukcija Bošnjaka kao Turaka

- Ono što smo odlučili je da prvi put te dokumente, koji nisu tajni, iznesemo iz sudnice. Suđenja su se odvijala u Hagu na stranom jeziku i ovi transkripti skupštine srpskog naroda, a kasnije Skupštine RS, nikada nisu korišteni u cijelosti. Željeli smo ponuditi bh. javnosti dokument na našem jeziku i u cijelosti, kao historijski dokument koji je podložan svakoj vrsti analize, da ga ponudimo akademskoj zajednici – navodi Suljagić.


Dodaje da će bilo kojem istraživaču biti olakšan posao da nađu ono što ih zanima.


- Ne bih komentirao reakcije političara. Ne pristajem da Memorijalni centar bude uvučen u bilo kakvu politiku, trudim se da nas držim podalje i od lokalne i od državne politike. Zapanjen sam i iznenađen silinom reakcija na ove historijske dokumente – navodi Suljagić.


Kaže da ga je naročito negativno dojmio način dehumanizacije Bošnjaka u govoru i ponašanju članove te skupštine.


- To da oni nas ne smatraju, ne samo narodom, nego nas ne smatraju ni ljudima, smrtnom opasnošću po srpski narod. Ta kontrukcija Bošnjaka kao Turaka, kao ostataka „osmanskog okupatora“, kao „azijatsko sjeme koje je ludi vjetar posijao po Balkanu“ što je rekao Vojislav Maksimović – rekao je Suljagić.

Institucionalna odgovornost Skupštine RS-a

Istakao je i insistiranje Karadžića da Skupština RS učestvuje u svakoj odluci.


- Kad je išao u Ženevu ili Njujork, ili se otamo vraćao, nije tek tako održavao sjednice Skupštine. Insistirao je da Skupština donosi odluke. Javno je ponizio Slobodana Miloševića koji je došao na Pale kada je Skupština odbila Vens-Ovenov plan. To je ta institucionalna odgovornost današnje Skupštine RS-a -dodao je Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.