BURNO NA SJEDNICI

Delegati iz RS blokirali usvajanje zakona kojim bi nabavka vakcina bila olakšana

Vi ne treba da razmišljate kako ćemo mi reagovati. Pogledajte Ustav i znat ćete hoće li nešto proći ili neće proći, kazala je Majkić

Dom naroda. Arhiv

Piše: D. H.

2.3.2021

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su danas, nakon burne rasprave, prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Te izmjene trebale su olakšati, odnosno ubrzati proces nabavke vakcina kroz direktne pregovore s proizvođačima. 

Zakon, iako je imao apsolutno, nije imao i potrebnu entitetsku većinu. Nakon glasanja, od 14 prisutnih, "za" je glasalo devet, protiv su bila četiri, dok je jedan delegat bio suzdržan. Sjednici nije prisustvovao Dragan Čović.

Od devet prisutnih delegata iz Federacije svi su bili za, dok su oni iz RS-a svi bili protiv, uz jednog suzdržanog.

- Imamo opću većinu, entitetsku nemamo. Nema nam gospodina Dragana Čovića, tako da ne možemo ići u drugi krug, ostaje naknadno usaglašavanje, ovim riječima je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda, zaključio sjednicu.

Galasanju je tradicionalno prethodila burna polemika Denis Bećirovića (SDP) s jedne i Dušanke Majkić i Nikole Špirića (SNSD) s druge strane. Govoreći o paralizi rada državnih institucija, Bećirović je kazao da upravo stoji u strateškom dokumentu koji slijedi SNSD.

- Ako me pitate koji je to dokument, to je Memorandum SANU 2 koji se već godinama provodi, kazao je Bećirović, kazavši da zemlja tone zbog takve politike, ali da će BiH pobijediti takvu politiku.

Špirić mu je odgovorio da "dokumente nije imao priliku da čita i da se ne odnose na politiku SNSD-a". Bećiroviću je spočitao da ga ne interesiraju vakcine, nego da "preko nesreće hoće do ministarstva zdravlja, koje neće riješiti problem".

Dušanka Majkić, odgovarajući na izlaganje Bećirovića, kazala je da će podržati ono što je u skladu s Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma i učestvovati u svim dogovorima u cilju traženju rješenja.

- Vi ne treba da razmišljate kako ćemo mi reagovati. Pogledajte Ustav i znat ćete hoće li nešto proći ili neće proći, kazala je Majkić.

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije je usvojio izmjene dva zakona kojima bi trebala biti omogućena direktna nabavka vakcina protiv koronvirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.