POGREŠNA INTERPRETACIJA

Iz Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH pojasnili za "Avaz": Hoće li se hadžije morati vakcinisati prije odlaska na hadž

Vakcinacija je jedan od scenarija, zvanična obavijest se očekuje sredinom marta

Nije poznato hoće li obavljanje hadža biti uslovljeno vakcinisanjem. Avaz

Piše: Adela Kukić

2.3.2021

Obaveza vakcinisanja protiv koronavirusa odnosi se na osoblje koje radi na organizaciji hadža, a ne na hadžije, rekao je to za “Avaz” Sadžid Ramić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Ramić je kazao da je došlo do zabune i pogrešne interpretacije teksta koji je objavio saudijski list “Okaz”. Naime, brojni mediji su objavili da će svi oni koji ove godine planiraju otići u Meku i obaviti petu islamsku dužnost, morati primiti vakcinu. 

Uvid u cirkularno pismo

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH napravio je uvid u cirkularno pismo koje je poslao ministar zdravlja Saudijske Arabije, nakon čega je uočeno da se obaveza vakcinisanja protiv koronavirusa odnosi na osoblje koje će učestvovati u organizaciji hadža.

- Za njih će biti uvjet da budu vakcinisani, u ovoj vijesti koja je objavljena se ne govori o hadžijama – govori Ramić i dodaje da je na stranici Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice BiH objavljen prijevod.

Trenutno nije poznato da li će oni koji odluče da obave hadž prethodno morati biti vakcinisani protiv koronavirusa.


Dobit ćemo instrukciju sredinom marta

- U neformalnoj komunikaciji s odgovornim u Ministarstvu za hadž i umru Saudijske Arabije smo dobili nezvaničnu informaciju da će najvjerovatnije jedan od uslova za obavljanje hadža biti, između ostalog, i vakcina. Međutim, ne možemo potvrditi da će to zaista biti tako. To je jedan od scenarija – govori Ramić.

Konačnu odluku će donijeti Krizni štab na čijem se čelu nalazi ministar zdravlja Saudijske Arabije, dr. Tevfik Er-Rebi'a.

- Neformalno smo imali najavu da ćemo sve vezano za vakcinisanje i kroonavirus znati sredinom marta. Rečeno nam je da će najvjerovatnije biti upućena neka instrukcija prema uredima za hadž cijelog svijeta – objašnjava Ramić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.