RADNI SASTANAK

Gavrankapetanović: Direktorica Izetbegović je predložila da Opća bolnica postane Covid bolnica

Predloženo je da ljekari koji rade u ne-covid dijelu Opće bolnice, a mogu liječiti tercijarni nivo, pređu u KCUS, kazao je Gavrankapetanović

N. Ajnadžić

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Foto: Avaz


Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", otkrio je detalje današnjeg sastanka u Sarajevu. 

Podsjetimo, ministar zdravstva KS Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić održao je danas radni sastanak sa generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Sebijom Izetbegović, v.d. direktorom Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” prof.dr. Ismetom Gavrankapetanovićem i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakibom Katanom.

Opća bolnica liječi covid pacijente na svojih šest odjeljenja

Gavrankapetanović je za "Avaz" kazao da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović predložila da kompletna Opća bolnica postane Covid bolnica. Današnji sastanak je, kaže, bio vezan za organiziranje zdravstvene službe u Kantonu Sarajevo sa aspekta organizacije i finansiranja.

- Direktorica KCUS-a je predložila da Opća bolnica postane cijela Covid bolnica, a da infektolozi KCUS-a i ostali potreban kadar prebaci se da liječi u Općoj bolnici. Predloženo je da ljekari koji rade u ne-covid dijelu Opće bolnice, a mogu liječiti tercijarni nivo, pređu u KCUS - kazao je Gavrankapetanović.

Dodao je da to nije moguće.

- Obzirom da je Opća bolnica odlukom Skupštine Kantona Sarajevo pokrenula proceduru da postane Kantonalna bolnica to zakonski i praktično nije moguće. Opća bolnica liječi covid pacijente na svojih šest odjeljenja, ali dužnu pažnju posvećuje liječenju ne-covid bolesnika koji, također, imaju velike potrebe za bolničkim liječenjem, operativnim zahvatima i slično - kazao je.

Nećemo dozvoliti zatvaranje zdravstvenog sistema

Gavrankapetanović naglašava da više nikad neće biti dozvoljeno da se ponovi scenario zatvaranja zdravstvenog sistema.

- Iskorištenost kapaciteta i mogućnosti Opće bolnice ostaju na raspolaganju kako covid, tako i pacijentima koji ne boluju od covida. Nećemo više nikada dozvoliti da se ponovi scenario zatvaranja zdravstvenog sistema kojem smo svjedočilli u zimu i na proljeće prošle godine sa teškim posljedicama po zdravlje stanovništva. U okviru ovih principa svi razgovori su mogući - rekao je za "Avaz" Gavrankapetanović.

Više o temi Ismet Gavrankapetanović

BH. KNJIŽEVNIK I AKADEMIK
Sidran za "Avaz": Hvala doktoru Gavrankapetanoviću, borim se
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na