AVAZ SAZNAJE

Sud BiH odbio potvrditi optužnicu protiv Mehmedagića

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika

Piše: M. Aščić

2.3.2021

Mehmedagić i Cikotić. Avaz

Sud BiH odbio je danas novu optužnicu Tužilaštva BiH protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA- e, saznaje "Avaz" iz izvora bliskih Sudu. 

Optužnica je bila podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i Muriza Druškića, uposlenika OSA-e.

Radilo se optužnici u aferi "Sigurnosne provjere", koju je krajem prošle godine odbio potvrditi Sud BiH. Nova optužnica bila je podignuta 17. februara i poslana na potvrđivanje uz novi dokazni materijal i iskaze svjedoka. 

Tužilaštvo BiH je Mehmedagića, Cikotića i Druškića, savjetnika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i člana Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, teretilo da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZBiH.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika.

Sud BiH nedavno je Mehmedagića oslobodio po prvostepenoj presudi optužbi za zloupotrebu položaja u predmetu „BH Pošta". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.