ODRŽALI SASTANAK

Nikšić za "Avaz": Zoran Tegeltija obustavio imenovanje direktora OSA-e

Dogovoreno je da zajednička sjednica Komisije za nadzor nad radom OSA-e i obavještajno-izvršnog odbora za 11.mart

Piše: M. Aščić

3.3.2021

Nikšić: Tegeltija poslao upit. M. Aščić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Zajedničke komisija za nadzor nad radom OSA-e Nermin Nikšić, razgovarali su jutros u zgradi institucija BiH u Sarajevu, o deblokada rada Komisije za nadzor nad radom OSA-e, čija je sjednica prekinuta prije dvije sedmice.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" i Nermin Nikšić, lider SDP-a i čelnik Komisije.

Kako nam je rekao Nikši,ć po okončanju sastanka, dogovoreno je da zajednička sjednica Komisije za nadzor nad radom OSA-e i  obavještajno-izvršnog odbora kojeg čine Tegeltija i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković, bude održana 11.marta.


Nismo danas razgovarali o kadrovskim rješenjima

 - U skladu s zaključkom zajedničke Komisije za nadzor zakonitosti rada OSA-e, ja sam kontaktirao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da vidimo šta dalje. Zaključak je bio da na sjednicu Komisije pozovemo Obavještajni komitet Vijeća ministara koji čine i dva dopredsjedavajuća. Nisam želio da zakazujem sjednicu Komisije, a da ne dogovorim s njima koji im termin odgovora. Otprilike, danas smo dogovorili da 11.marta kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokušamo organizirati zajedničku komisiju - rekao nam je Nikšić.

Rekao nam je da je s Tegeltijom danas razgovarao i o aktuelnoj situaciji u OSA-i.

 - Predsjedavajući Tegeltija me je upoznao da je uputio prema Komisiji obavijest o obustavljanju imenovanja dok se ne okončana sudski postupak. Mi taj dopis nismo dobili. On će vidjeti gdje je to zapelo da to dođe do nas. Nismo danas razgovarali o kadrovskim rješenjima i direktoru, jer je to posao Komisije, a ne pojedinaca - rekao nam je Nikšić.


Osmanu Mehmedagiću nije produžen mandat

Prema informacijama "Avaza" Tegeltija je o tome obavijestio i Predsjedništvo BiH.

Podsjećamo, direktor OSA-e Osmanu Mehmedagiću nije produžen mandat. Osim toga, nije mu ni produžena dozvole za pristup tajnim podacima koja mu je istekla 18.februara. Mehmedagić ustvari, nikada nije zahtjev ni podnio, iako je bio dužan po Zakonu o OSA-i. O tome nikoga nije ni obavijestio.

Nedavno je oslobođen u prvostepenom postupku u Sudu BiH za nezakonito izuzimanje snimka iz BH Pošte. No, radi se o prvostepenoj presudi na koju će biti uložena žalba.

Tegeltija je danas rekao Srni da je informisao Nikšića da je Vijeće ministara još 15. decembra prošle godine obavijestilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OSA-e o obustavljanju procedure izbora generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora ove agencije.

- Tu odluku smo 15. decembra 2020. proslijedili Predsjedništvu i Parlamentu Bosne i Hercegovine, a procedura se obustavlja zbog postupka koji Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi protiv sadašnjeg generalnog direktora Osmana Mehmedagića i odluke predlagača da neće predlagati novog kandidata na tu poziciju, već da se sačekati okončanje sudskog postupka - istakao je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.