PODRŠKA

Drljača u posjeti Zavodu Pazarić: Nastavljamo saradnju i tražimo rješenja u interesu štićenika

Radimo i na Zakonu o roditeljima/njegovateljima kroz određene normative u okviru drugog zakona

Piše: Adela Kukić

3.3.2021

Vesko Drljača. E. Hasić

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike u Vladi FBiH, posjetio je danas JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Posjeta je realizovana kao vid podrške novom direktoru, zaposlenima i štićenicima.

- U ovom Zavodu su smještena djeca i omladina s intelektualnim poteškoćama i to ukazuje na potrebu posebne brige o njima. Jedan kvalitet koji društvo ima je odnos prema socijalno nezaštićenim kategorijama, ako je društvo kvalitetnije ono vodi više računa i mi želimo da kroz današnji sastanak i aktivnosti nastavimo saradnju, utvrdimo prioritete i tražimo rješenja u interesu štićenika – kazao je Drljača.

Radimo na novim zakonima

Na jednom od prethodnih sastanaka, novi direktor Zavoda, Samir Suljagić, je prezentovao svoje vizije, a ministar je izrazio zadovoljstvo što se u narednom periodu mogu realizovati aktivnosti koje će poboljšati status štićenika, te je ukazao na značaj uvođenja novih zakonskih rješenja uz koja će ustanove koje se bave socijalnom zaštitom raditi efikasnije.

- Direktor već ima volje, energije, ali i znanja što je veoma bitno, da bi nastavili sa aktivnostima. Uvođenje novih propisa će omogućiti rekatogerizaciju korisnika. Radimo i na Zakonu o roditeljima/njegovateljima kroz određene normative u okviru drugog zakona. Valja nam zajednički raditi, ovo je jedan rudarski posao i očekujemo da ćemo vrlo kvalitetno ostvariti željeni rezultat – poručio je Drljača.

Brijera postojeći propisi

Direktor Zavoda Samir Suljagić o stanju koje je zatekao u ovoj ustanovi kaže da je loše, ali nije nepopravljivo.

- Generalno, situacija u svim institucijama socijalne zaštite u Federaciji, pa i u ovoj, nije najbolja, ali postoji obaveza i prostor da to popravimo. Ne možemo reći da je stanje kritično. Stanje u našim ustanovama je slika stanja u našem društvu i mi moramo popravljati ukupni ambijent – kazao.

Glavnu barijeru predstavljaju postojeći federalni i kantonalni propisi, međutim u posljednjih nekoliko godina je pokrenuta reforma u sistemu socijalne zaštite i procesi su u toku.

- Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kao što je to već poznato u javnosti, u zadnjih nekoliko godina je pokrenulo ozbiljnu normativnu reformu u sistemu socijalne zaštite. Reforma, koja je neophodna, će dovesti do poboljšanja kvaliteta našeg rada i efikasnost rada ustanova. Promjena je potrebna, nešto što je vrijedilo prije nekoliko godina više ne vrijedi. Norme koje smo naslijedili i koje su ranije uspostavljene u velikoj mjeri nas ograničavaju da napredujemo i postižemo standarde koje je Evropa uspostavila – kazao je Suljagić i dodao da smatra da će postojati politička podrška, jer su u pitanju interesi najteže populacije našeg društva.

Rekategorizacija korisnika

Uvođenje novih propisa će omogućiti rekatogerizaciju korisnika.

- Jedan broj korisnika nakon provođenja rekatogorizacije neće morati biti smješten u ustanovu. Drugi broj korisnika će promijeniti odjele u okviru ustanova u kojima se nalazi. Neophodno je, a to se nije radilo. Korisnici će biti bolje klasifikovani, dobit će bolju pomoć – objašnjava.

Kada je riječ o organizaciji rada u toku pandemije koronavirsa Suljagić je kazao da je Zavod jedna od rijetkih ustanova koja se uspjela organizovati, uspostaviti izolatorij i neprekidno raditi.

- Ovo je jedan od rijetkih zavoda koji je u toku pandemije u roku od sedam dana uspostavio izolatorij i samo je sedam dana bio prekinut prijem korisnika za godinu dana. Svaka čast ljudima koji rade ovdje, jer je trebalo napraviti sistem u kojem će se svesti pojava koronavirusa na najmanju moguću mjeru – zaključuje Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.