SUD BiH

Edhem Godinjak oslobođen svih optužbi za ratni zločin

Optuženi Godinjak nije prisustvovao izricanju presude jer se nalazi u bolnici

M. Aš.

Godinjak: Nalazi se u bolnici

Foto: Arhiv


Edhem Godinjak,  Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni su jutros prvostepenom presudom Suda BiH po svim tačkama optužnice Tužilaštva za ratne zločine na području općine Trnovo.

Optuženi Edhem Godinjak nije prisustvovao izricanju presude jer se nalazi u bolnici.

Optužnica ih je teretila da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav1. tačka c) i e) i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana175. stav1. tačke a) i b) KZ BiH u vezi sa članom180. stav1. KZ BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Edhem Godinjak, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Medaris Šarić, u svojstvu komandanta Štaba teritorijalne odbrane Trnovo i Mirko Bunoza, u svojstvu komandanta jedinica HV – HOS, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području općine Trnovo, protivpravnog hapšenja i zatvaranja u zatočeničkim objektima formiranim na području općine Trnovo i paljenja njihove imovine, te lišenja života i nečovječnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u zatočeničkim objektima formiranim na području općine Trnovo.

Uoči presude, pred Sudom BiH jutros su se okupili  saborci, porodica i prijatelji optuženog.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na