NAKON SJEDNICE

Tegeltija: Sve smo ispunili, ne postoji više nikakav izgovor zašto ne isporučuju vakcine

Postigli smo saglasnost s Pfizerom i AstraZenecom i isporuci vakcina, rekao je Tegeltija

D. H.

Zoran Tegeltija

Foto: Arhiv


Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je i hitno će uputiti Predsjedništvu BiH Prijedlog amandmana na Ugovor o nabavki vakcina - „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ između Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), a za bh. potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Istovremeno su prihvaćeni Sporazum između Vijeća ministara BiH i AstraZenece AB (AstraZeneca AB) o odšteti AstraZenece (AZD1222) i Ugovor o obeštećenju od strane Kovaksa za države koje vrše nabavku preko agencija za nabavku između Vijeća ministara BiH i Fajzera/Bionteha (Pfizer/BioNTech).

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija u izjavi za medije rekao je kako problem što naša država još uvijek nema vakcine leži u proizvođačima.

- Postigli smo saglasnost s Pfizerom i AstraZenecom o isporuci vakcina. Ne postoji više nikakav izgovor zašto ne isporučuju vakcine. Možemo očekivati da ćemo prvo dobiti Pfizer vakcine, a potom i AsatraZenecu. Vakcine će biti isporučena do kraja prvog polugodišta - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je objasnio da se do kraja marta nada vakcinama.

- Vjerujem da će do kraja marta AstraZeneca ispoštovati svoje obaveze predviđene ugovorom. Kad počne isporuka mislim da ćemo moći ući u redovan sistem vakcinacije. Mi nemamo druge instrumente nego da vršimo pritiske, meni se čini da proizvođači imaju ozbiljnih problema - rekao je on.

Tegeltija je pozdravio činjenicu da se vakcine nabavljaju i od ruskog i kineskog proizvođača te da u sve većem broju ulaze u našu zemlju. Tegeltija je prokomentirao i izjave ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koja je izjavila da su vakcine AstraZenece namijenjene siromašnim zemljama.

- Ne slažem se izjavama Bisere Turković, da se tako obraća proizvođačima, ali se ne slažem ni sa postupkom AstraZenece koja najavljuje da će tužiti državu zbog jedne medijske izjave, iako nam nije isporučila 65.000 vakcina koje su bile naručene -  naglasio je Tegeltija.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na