ŠTAMPANA 1568. GODINE

U Tomislavgradu izložena rijetka knjiga i meteorološki zapisi iz 1893. godine

Pored toga, isti izložbeni prostor biblioteke krasi prepisana Biblija

Knjiga je izložena u prostoru Franjevačke biblioteke. Fena

A. K. / Fena

4.3.2021

Franjevačka biblioteka izložila je knjigu staru 450 godina, djelo rimskog historičara i senatora grčkog jezika, te meteorološke podatke za cijelu BiH iz 1893. godine.

Vrijednu knjigu darovao je poznati kolekcionar i poznavatelj starina Ivica Ćurković koji je rodom iz Tomislavgrada, a živi u Zadru.

Kako su za Fenu kazali iz Franjevačke biblioteke Tomislavgrad knjiga je štampana 1568. godine u Veneciji.

- Autor je rimski historičar i senator grčkog jezika Sin Cassio Aproniana – Rimska historija (Dione Casio Niceo – Historico Greco Venezia), a koliko je poznato ovo je dosad najstarija knjiga koju posjeduje naša biblioteka - kazali su.


Prepisana Biblija

Uz to, kako su dodali, isti izložbeni prostor biblioteke krasi prepisana Biblija, dar Mile Lozančića iz Mostara, koji trenutno živi u Zagrebu te meteorološki zapisi iz 1893. godine.

- Lozančić se zavjetovao da će, ako preživi rat, prepisati Bibliju. Nakon 17 godina svakodnevnog pisanja ispunio je zavjet 19. marta 2019. godine i poklonio svoj prijepis na 2566 stranica našoj biblioteci - pojasnili su iz Franjevačke biblioteke u Tomislavgradu.


Meteorološki zapisi

Što se tiče meteoroloških zapisa koji datiraju iz 1093. godine, bibliotekari navode da su prilikom sortiranja starih novina, koje su se nalazile unutar Franjevačkog samostana u Tomislavgradu, pronašli svesku s podacima o meteorološkim promjenama u cijeloj BiH među kojima se nalazi i Županjac, današnji Tomislavgrad.

- Iz desetak tadašnjih meteorološki zemaljskih stanica upisivane su sve promjene s temperaturnim razlikama te evidentirane i zapisane u svesku - poručili su iz Franjevačke biblioteke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.