VIJEĆE MINISTARA

Tegeltija: Vjerujem da će do kraja marta "AstraZeneca" ispoštovati ugovor i dostaviti vakcine

Ne slažem se s izjavama Turković, ni način da se obraća tako prema drugim zemljama i proizvođačima od kojih zavisite, ali još manje se slazem s izjavama „AstraZenece“ da će tužiti BiH

Tegeltija: Nemamo druge instrumente već da vršimo pritiske. Avaz

Piše: A. J.

4.3.2021

U BiH bi trebale doći prvo vakcine „Pfizera“ pa „AstraZeneca“ koje smo platili u cijelosti, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Naveo je da je sporazumom predviđeno da vakcine dođu krajem marta.

-  Nije vrijeme za tužbe ali jeste da se jasno pošalje poruka da nemaju pravo da građane BiH drže kao taoce. Kad počne isporuka mislim da ćemo moći ući u redovan sistem vakcinacije građana BiH – rekao je Tegeltija.

Napomenuo je da je BiH kroz globalni sistem platila 1,2 miliona KM za vakcine iako nijedna nije isporučena.

-  Vjerujem do kraja marta da će „Astra Zeneca“ ispoštovati ugovorom propisane obaveze. Nemamo druge instrumente već da vršimo pritiske. Čini mi se da proizvođači imaju ozbiljnih problema jer imaju narudžbe od velikih zemalja po mnogo višim cijenama nego što smo mi ugovorili. Oni su nam ponudili te cijene i trebaju ispoštovati ugovor – rekao je Tegeltija.

Naveo je da direktna nabavka vakcina ne bi ništa ozbiljno napravila u konkurenciji i cijena i veličine nabavke.

- Direktni dogovor može da pomogne i nadopuni ono što predstavlja najznačajniju nabavku. Oko 40 posto stanovništva je predviđeno da se vakciniše sa nešto više od 2,1 miliona vakcina. Dodatne nabavke su se kretale za oko 600.000 vakcina.  Globalni sistem je najbolje rješenje za sve zemlje veličine i snage BiH – rekao je Tegeltija.

Naveo je da je bahaćenje najava tužbi „AstraZenece“ zbog izjava ministrice Bisere Turković.

-  Ne slažem se s izjavama Turković, ni način da se obraća tako prema drugim zemljama i proizvođačima od kojih zavisite, ali još manje se slažem s izjavama „AstraZenece“ da će tužiti zbog medijske izjave zemlju prema kojoj je po ugovoru ostala dužna da isporuči više od 165.000 vakcina – dodao je Tegeltija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.