AVAZ NA LICU MJESTA

Novalić: Ukoliko novi priliv pacijenata ne budemo mogli podnijeti, idemo u lockdown

U ZDK, Tuzli i Mostaru se situacija drastično pogoršava, 8. mart je blizu i nikakva slavlja nisu prihvatljiva, rekao Čerkez

Sa sastanka u Vladi Federacije. Avaz

Piše: E. Halimić

5.3.2021

U Vladi FBiH održan je sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i nabavi vakcina.

Nakon sastanka novinarima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić.

 - Imali smo sastanak koji je ličio na sjednicu Vlade FBiH. Bili su svi faktori koji su nadležni u FBiH. Može se prosuditi da imamo vanrednu situaciju imamo jak porast zaraženih. Raspravljali smo šta dalje. Dvije grupe su problema. Jedno su epidemiološke mjere, a drugo su vakcine - istakao je Novalić.

Puni su kapaciteti bolnica

Dodao je da "entiteti idu sami u nabavku vakcine, a nakon što je država rekla da ne može zadovoljiti naše potrebe"


Zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je da je situacija dramatična.

- Nastavak nas vodi u scenario koji smo mogli gledati u Italiji. Žao mi je što smo došli i ovu situaciju. Trenutnu situaciju ne možemo povezivati s vakcinacijom. BiH je u drugom valu, a Srbija kao lider vakcinacije je u četvrtom. Zakazao je subjekt vlasti koji je za to bio nadležan. Nije to opravdanje, ali formirati ćemo jedno tijelo koje će nabavljati vakcine - istakao je Čerkez.


Bolnica nije krevet

Dodao je da će se pokušati nabaviti vakcine i to direktno.

- Bez oklijevanja, bolnica nije krevet. Imamo limitirano snabdijevanje kisikom, imamo limitiran broj specijalista. Situacija i u kantonima nije bolja. Zahtjevamo masovna testiranja. U ZDK, Tuzli i Mostaru se situacija drastično pogoršava. 8. mart je blizu nikakva slavlja nisu prihvatljiva, bit će kažnjavanja. Ako se ovako nastavi idemo u lockdown. Ukoliko budu realizirani današnji zaključci mogli bi ovo riješiti. Važno je da Kantonalne vlade reaguju, pravi priliv pacijenata će biti za dvije sedmice, a već su nam pune bolnice. Nemojte da vas vrijeme izvuče vani, veliki broj mladih oboljeva - naglasio je Čerkez.

Premijer Forto je napustio sastanak

Odgovarajući na pitanja Novalić je kazao da od rasta oboljelih ovisi uvođenje lockdowna.

- To je pitanje statistike. Ukoliko novi priliv pacijenata ne budemo mogli podnijeti onda ide lockdown. Ali to puno utiče na ekonomiju. On ubija ekonomiju, a ekonomija siromaši zdravstvo. Premijer Forto je napustio sastanak jer Sarajevo ima najveći problem. Ali problem su mjere. Moraju se vidjeti uzorci, a drugo je frustracija u vezi nabavke vakcina. Tek prije 7 dana nas priznaju kompanije proizvođači da priznaju naš pečat i jutros se javio "Pfizer" i zakazao sastanak. Formirali smo ad hoc komisiju koja ima zadatak da nabavi i predloži nabavku vakcine. Jedan član je iz TI BiH, Parlamenta FBiH, Vlade FBiH i Križnog štaba. Oni će dobiti autorizaciju Vlade FBiH da pregovara direktno. Cijena neće biti ona koja je bila preko COVAX-a. Oni će biti odgovorni i za cijene - pojasnio je Novalić.


Gužve u sarajevskim tramvajima, situacija izmiče kontroli. E. Hasić

Na drugo pitanje u vezi ove teme, Čerkez je kazao da je napravljena distribucijska lista za vakcine iz Srbije.

- Ići će se prema broju zdravstvenog kadra. Kad govorimo o covid pasošima o tome se tek razgovora. Malo je vjerojatno da će se ograničiti putovanja. Dakle vrlo je malo vjerojatno. Kina je velika sila i mnogoljudna, kao i Rusija. A pitanje je to i ljudskih prava. U ovom trenutku mislim da je to nerealno - smatra Čerkez.

Federacija BiH se ponaša drugačije od RS

Na pitanje novinara, Novalić je kazao da će Vlada Federacije nastojati da više ne uvodi lockdown.

- U mjesecu julu i avgustu je to jako eksplodiralo. Tek pred kraj godine smo sanirali ekonomske posljedice, završili smo na 15.000 manje uposlenih i smanjenjom potrošnjom - istakao je Novalić.

Čerkez kazao da godina pandemije može se ocijeniti kao vrlo uspješna.

- Usporediti s Evropom, mi smo živjeli život do 23 sata, a danas imate mnogo zatvorenije države. Ljeti smo imali pun Neum. Mnogi su tek tad upoznali ljepote BiH. Imali smo zimsku sezonu i dali smo malo turizmu da diše. Ipak smo dosta dobro uspjeli iskoordinirati - kazao je Čerkez.

Premijer Novalić je dodao da nije tačno da je Vlada FBIH nesposobna.

- Federacija se ponaša drugačije od RS mi ne želimo da poništavamo državu, da derogiramo državu. To je jedini razlog. "Pfizer" nije želio prije da pregovara, tek su se jutros javili - istakao je Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.