SUSRET U PREDSJEDNIŠTVU

Dodik nakon sastanka s Pahorom: Slovenija donira 4.800 doza vakcina "AstraZenece" BiH

Proširenje EU na zapadni Balkan je ultimativno geopolitičko pitanje i važno je za mir, sigurnost naroda zapadnog Balkana kao i za države u EU, rekao je Pahor

Sa susreta u Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH

Piše: A. Jamaković

5.3.2021

Slovenija će donirati Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina "AstraZeneca", potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka s predsjednikom te zemlje Borutom Pahorom koji je u posjeti našoj zemlji.

Kazao je da se razgovaralo o borvbi s pandemijom, ali i ilegelanim migracijama, samitu Brdo-Brijuni.

- Iskustva Slovenije o migracijama mogu nam koristiti. Imamo Samit Brdo-Brijuni. Potrebno je da imamo dijalog sa EU oko pristupanju. Evropa treba na poseban način da tretira ovaj region, takve primjere smo imali. Posjeta predsjednika Slovenije ja važan događaj za nas u uslovima kada se malo ko izlaže, da ne kažem opasnostima, zbvog toga cijenim njegov dolazak - rekao je Dodik. 

Pahor je rekao da mu je zadovoljstvo što je posjetio BiH. Dodao je da je išao posjetiti vojnike EUFOR-a.

- Proširenje EU na zapadni Balkan je ultimativno geopolitičko pitanje i važno je za mir, sigurnost naroda zapadnog Balkana kao i za države u EU. Kao jedan od voditelja države EU, razumijem da su umorni od proširenja i pitanja kojima se bavi EU. Izgubili smo Veliku Britaniju, odnosi s Rusijom, Turskom... Države će zbog epidemije imati izazove, ali moja je želja da na konferenciji u Ljubljani evropske vođe shvate da je za sigurnost kompletne EU jako važna strateška odluka o priključivanju zapadnog Balkana. Potrudi ću se da tako vodim i proces Brdo-Brijuni - rekao je Pahor.

Kazao je da je Slovenija tradicionalno saveznik proširenja EU na zapadni Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.