ZVANIČNO POTVRĐENO

Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu vakcina iz Srbije

Agencija je izdala i rješenje za uvoz 108.000 doza "AstraZeneca" cjepiva

Iz Srbije stiglo 5.000 vakcina. Avaz

Piše: A. J.

5.3.2021

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine izvršila je provjeru kvaliteta vakcina protiv COVID-19: Sputnik V i vakcine "AstraZeneca" i utvrdila da ispitani uzorci navedenih vakcina odgovaraju deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara, saopćeno je iz Agencije, a što je "Avaz" danas najavio.

- S obzirom na ispred navedeno stekli su se uslovi da navedene vakcine budu primjenjene u procesu imunizacije stanovništva. Ujedno, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine danas je odobrila i uvoz vakcine proizvođača "AstraZeneca" (COVID-19 Vakcina AZ/SKBio) koja se za Bosnu i Hercegovinu obezbjeđuje kroz COVAX mehanizam - navode iz Agencije.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH je potvrđeno da je Agencija izdala rješenja za uvoz vakcina u BiH.

- Riječ je o 108.000 doza "AstraZeneca" cjepiva. Odabrani veleprometnik, a temeljem prethodno provedenog tendera je "Hercegovina lijek" d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom. Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti privelo kraju sve procedure za nesmetanu isporuku cjepiva za BiH. Ovim činom se stječu svi uvjeti da cjepiva nesmetano počnu pristizati u BiH, a za dobrobit građana BiH - saopćeno je iz Ministarstva.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.