DRUGOSTEPENA ODLUKA

U Beogradu ukinuta presuda bivšem borcu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću

Sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje

Mujanović: Uhapšen 2018.godine. Avaz

Piše: M. Aš.

5.3.2021

Apelaciono odjeljenje za ratne zločine suda u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu bivšem borcu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću, kojom je bio osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina na području Hrasnice.

Ovu informaciju potvrdila je za "Avaz" njegova supruga Mirsada Kastrat - Mujanović.

Presudom Višeg suda u Beogradu, 6. jula 2020. godine, Mujanović je prvostepenom presudom osuđen na 10 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnice.

Međutim, nakon što se odbrana žalila i tražila oslobađajuću presudu, donesena je drugostepena odluka kojom je, kako je navedeno, zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ukinulo prvostepenu presudu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Mujanoviću je produžen pritvor do naredne odluke suda. On je uhapšen u avgustu 2018.godine na granici s Srbijom i od tada se nalazi u pritvoru.

U obrazloženju rješenja Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da se osnovano žalbama okrivljenog i njegovih branilaca navodi da je prvostepeni sud odbijanjem svih dokaznih prijedloga za ispitivanje svjedoka odbrane povrijedio Ustav Republike Srbije, kao i odredbe Zakonika o krivičnom postupku, kojima je propisano da svako kome se sudi za krivično djelo ima pravo da sam ili preko branioca iznosi dokaze u svoju korist, ispituje svjedoke optužbe i zahtjeva da se pod istim uslovima kao svjedoci optužbe, u njegovom prisustvu ispitaju svjedoci odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.