MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA

Ministar Šteta najavio ponovnu, potpunu sanaciju tramvajske S-krivine

Nezadovoljni urađenim prošle godine su i u GRAS-u

Šteta: Pozvao se na nadzor. Avaz

A. O.

5.3.2021

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potvrdio je da će se ponovo morati skoro u cjelosti sanirati tramvajska S-krivina zbog propusta tokom prošlogodišnje rekonstrukcije. I u preduzeću GRAS su ukazali na nedostatke.

Prema nadzoru, nakon rekonstrukcije je izvršeno laboratorijsko ispitivanje kojim je utvrđeno da ugrađeni sloj asfalta BB11 ne zadovoljava propisane vrijednosti u smislu sadržaja šupljina i zbijenosti.

Ukazano je na to da su odstupanja veća od krajnje dopuštenih, osim na mjestu gdje kolosijek prelazi preko saobraćajnice - S-krivine - gdje rezultat ispitivanja, također, odstupa od propisima definiranih vrijednosti, ali je u granicama gdje se prema propisima vrši umanjenje vrijednosti izvedenih radova.

Od konzorcija "OK Bau" iz Gradačca i "Željo" iz Konjica je zatraženo da uradi sljedeće:

- ukloni ugrađeni sloj asfalta BB11s, osim na dijelu prijelaza preko saobraćajnice (prva dionica koja je asfaltirana);

- ukloni fugu između asfalta i šina;

- ukloni ugrađeni beton oko kanala za odvonjavanje te izvrši betoniranje prema detalju iz projekta;

- izvrši nabavku, dopremu i ugradnju BB11s d=4 cm uz propisanu pripremu površina i

- izvrši nabavku, dopremu i ugradnju fuge-dilatacije između asfalta i šina uz propisanu pripremu površina.

Poručio je da će to značiti i otklanjanje asfaltne površine. Pozvao se na nadzor izvođenja radova koji je uradio kantonalni Zavod za izgradnju.


Nezadovoljni i u GRAS-u

Nezadovoljni urađenim prošle godine su i u GRAS-u.

- Preduzeće nije bilo uključeno u ovaj projekt, već je to bilo u nadležnosti Ministarstva saobraćaja. Mi smo pozvani po primopredaji, tj. završetku radova. Inžinjer tramvajskog saobraćaja koji je bio na primopredaji je uočio neke tehničke nedostatke nastale asfaltiranjem. Uočio je da zaštitna guma stavljena oko šina, nije stavljena na odgovarajući način i da će se pomjeriti iz ležišta - izjavio je v. d. direktora GRAS-a Senad Mujagić i naglasio da su primijećeni još neki nedostaci koji bi mogli uzrokovati odvrtanje šarafa zbog velikih trenja.

Prema njegovim riječim, radit će se sanacija saniranog.

Ugovor potpisan u augustu 2020.

Ministar Šteta podsjetio je da je ugovor s izvođačem, vrijedan skoro 584.000 KM, potpisan 10. augusta 2020. Tada je ministar saobraćaja bio Adi Kalem iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Rekonstruisan je dio pruge od Zemaljskog muzeja do "Sarajevo City Centra" na dužini od skoro 369 metara. Rekonstrukcija je počela u septembru prošle godine i trajala je 40 dana. Na početku radova desio se saobraćajni kolaps u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.