POSJETE

Turković s predsjednikom Albanije: Evropski put regiona nema alternativu

Upriličen je i susret delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za Evropu

Turković s Ilirom Metom u Tirani. MVP

Fena

5.3.2021

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je, tokom radne posjete Albaniji, održala niz sastanaka sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Ona se sastala sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom, ministricom za Evropu i vanjske poslove Oltom Xhackom i predsjednikom državnog Parlamenta Gramozom Rucijem.

Također, upriličen je i susret delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije.

Na sastancima sa visokim zvaničnicima Albanije je razgovarano o unapređenju odnosa između dvije prijateljske zemlje, prije svega u oblasti ekonomije, trgovinske razmjene i kulture. Istaknuta je važnost intenzivnijeg održavanja bilateralnih konsultacija, a u fokusu razgovora je bila i regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana, te problemi s kojima se susreću države u ovom dijelu Evrope.

- Regionalna saradnja ostaje ključni i nezamjenjivi faktor na našem putu ka Evropskoj uniji. Opredijeljeni smo da promovišemo mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet u našoj regiji, kao i jačanje regionalne saradnje kroz izgradnju povjerenja i jačanje u regiji i postizanje strateških ciljeva i punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Evropski put cijelog regiona nema alternativu - izjavila je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.