REAKCIJE

Vojin Mijatović: Nije ništa drugo nego spašavanje SDA po ko zna koji put

Vidim da su mnogi mediji objavili vijest kako je Nermin Nikšić, predsednik SDP-a BiH, odbio potpisati izjavu koju je predložio reis Kavazović

Vojin Mijatović i Bakir Izetbegović. Avaz

Piše: E. H.

6.3.2021

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović oglasio se na društvenim mrežama nakon što je predsjednik te stranke Nermin Nikšić odbio potpisati izjavu koju je predložio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

- Vidim da su mnogi mediji objavili vijest kako je Nermin Nikšić, predsednik SDP-a BiH, odbio potpisati izjavu koju je predložio reis Kavazović. Prva stvar, predsjednik Nikšić me je prije sastanka, kada je dobio tekst izjave, obavijestio da neće potpisati takvu izjavu, jer bi to pucanj u ideju SDP-a BiH kao građanske, multietničke i partije čitave BiH. Što smatram apsolutno ispravnim – poručio je Mijatović.


Nikšić je jasan

Dodao je da svaki dio obrazloženja koji je dao predsjednik Nikšić je jasan, argumentivan i bez dileme u skladu s našim viđenjem Bosne i Hercegovine, ali i stanja i rješenja u Srebrenici.

- Također, jasno je i meni, ali i svim građanima u BiH, da ovo nije ništa drugo nego spašavanje SDA po ko zna koji put. Zašto to radi Islamska zajednica, je ne znam i ne interesuje me, ali je jasno i vidljivo kao dan. Ono što je prirodnije od ove ponuđene izjave i pokušaja sakrivanja odgovornosti SDA bi bilo da SDA i SNSD kao koalicioni partneri potpišu izjavu o Srebrenici, jer su isključivo oni odgovorni za sve što se danas dešava u Srebrenici i niko drugi. Jer, ako ista koalicija funkcioniše kao sat u slučajevima zajedničke raspodjele vlasti, ne vidim nijedan razlog da ne preuzmu zajedničku odgovornost za sve građane, kojih, nažalost, nema više od 700, koji žive u Srebrenici – naglasio je Mijatović.


SDA i SNSD

Prema njegovim riječima, SDA i SNSD imaju više visokih funkcionera u svojim redovima nego što Srebrenica ima stanovnika.

- Da se samo odreknu po 10 posto od svoje plate u korist građana Srebrenice, ljudi u Srebrenici ne bi imali nijedan problem. Ali, nije suština u tome, suština je ostaviti Srebrenicu kao stalnu neuralgičnu tačku koju će uvek po potrebi vaditi i jedni i drugi kada treba podići nacionalne tenzije. Stav SDP-a BiH je jasan, pa i u ovom slučaju, mi jesmo i uvek ćemo igrati za bh. reprezentaciju, nikad nismo i nećemo igrati za vaše srpske, bošnjačke i hrvatske reprezentacije. Kao i u većini slučajeva, ni ova utakmica se ne igra kako bi bolje bilo ljudima u Srebrenici, već da bi se sakrile katastrofalne odluke selektora, u ovom slučaju srpske i bošnjačke reprezentacije – istakao je Mijatović.

Poručio je da „velike patriote“ ne mogu SDP BiH zvati izdajnicima, a od podne zvati u pomoć.

- Ne ide, ima nešto što se zove princip i stav, jeste teško, plaća se cijena, ali čista obraza hodaš svojom zemljom - zaključio je Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.