POSEBNE TEHNIKE DISANJA

Ivica Šarić za "Avaz": Operski pjevači mogu pomoći u oporavku od koronavirusa

Osnova operskog pjevanje je pravilno disanje i maksimalno iskorištavanje dijafragme pluća, ističe Šarić

Ivica Šarić. Agencije

Piše: Lejla Karahmet - Pujagić

7.3.2021

Zvijezde hrvatske opere udružile su se kako bi pomogli pacijentima koji su prebolovali koronavirus i čija se pluća još uvijek oporavljaju. U sklopu inicijative "Prodiši" nacionalni prvaci i solisti opere zagrebačkog i osječkog HNK vježbat će s građanima koristeći različite tehnike pravilnog disanja.

Inicijativa desetak operskih pjevača nastala je po uzoru na Veliku Britaniju u kojima su se operski pjevači služili i uspavankama.

O ovoj incijativi govorio je za „Avaz“ Ivica Šarić, jednan od naših najpoznatijih operskih pjavača. Iako se 50 godina bavio pjevanjem, danas više ne pjeva. ali otkriva da još uvijek vježba pravilno disanje.



Šarić Podržavam ovu ideju. Agencije

-Osnova operskog pjevanje je pravilno disanje i maksimalno iskorištavanje dijafragme pluća. Smatram da bi to post-covid pacijentima moglo mnogo doprinijeti, pod uslovom da su operski pjevači sigurni i da znaju šta rade. Mislim da je tehnika pravilnog disanja kod ljudi koji su prebolili bolest veoma važna, pošto i im je ostavila traga na plućima.

Na upit da li bi se ova inicijativa mogla realizirati i kod nas Šarić kaže:

-Sigurno da bi moglo, ali Bosna i Hercegovina ima sedam - osam operskih pjevača sveukupno. Ima tu i pedagoga u srednjim školama i na akademiji koji uče pjevanju. Ali, moglo bi se to realizirati i mislim da je to vrlo dobra ideja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.