PRENOSIMO

Izetbegović priznao da ima prste u izboru Lagumdžije na čelo VSTV-a i da čuva Debevca na čelu Suda BiH

Vođa SDA je ponovno u poziciji da u vodama pravosuđa probranim perjanicama, poput Osmice, baci pojas za spasavanje, ali i da neke kao federalnog premijera Fadila Novalića pusti niz vodu

Dnevni.ba

7.3.2021

Lagumdžija, Izetbegović i Debevec. Avaz

Baršunasti vođa SDA Bakir Izetbegović vrlo je živahan ovih dana. Podmuklo je gurnuo stranačke sluge Šefika Džaferovića i Biseru Turković da na “bosanskom kućnom pragu”, kako osebujno naziva ceremoniju s cjepivom u sarajevskoj zračnoj luci izvan institucija bivši reis Mustafa Cerić, prostru crveni tepih negatoru genocida, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, piše portal Dnevni.ba.

Nedorasli dužnosnici zaslijepljeni idolopoklonstvom vođi i sadakom navukli su bijes sluđene javnosti, od čijeg linča ih je šeretski providno branio stranački zapovijednik ispraznim tvrdnjama kako se lukavi Vučić nije poigrao s bošnjačkim podanicima nego je samo lijepom gestom s cjepivom uzvratio za svojedobnu liječničku pomoć Sandžaku.

Potom se degutantno i, po tko zna koji put, učiteljski obrušio na tzv. građanske stranke, sugerirajući im da ne napadaju SDA već da pokušaju izvršiti prodor u dvorište “državnih neprijatelja”, čelnika HDZ-a BiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika.


Nesmotreno priznanje

Međutim u svojoj je nepripremljenoj medijskoj ofenzivi po režimskim glasilima vođa SDA Bakir Izetbegović nesmotreno ogolio jednu prestrašnu činjenicu.

Naime, neobjašnjivo je priznao kako je SDA itekako imala prste kod imenovanja novog čelnika Visokog sudskog i tužiteljskoga vijeća, ali i Središnjeg izbornog povjerenstva.

– Zašto se bojati onoga što rade SDA i njen predsjednik? SDA je uvijek znala naći način da se suprotstavi, čak i kad je protiv sebe imala dva naprema jedan, a često i sada imamo. Jer, vidite promjene u Središnjem izbornom povjerenstvu i Visokom sudskom i tužiteljskome vijeću, dokazuju da mi znamo naći način da stvari idu naprijed, ogolio je Izetbegović ono što se u javnom prostoru i znalo.

Naravno, sarajevski minder je prešutio ovaj Izetbegovićev ispad, a da su tako drsko svoje uplitanje priznali Čović i Dodik danima bi bili čerečeni, navodi se u analizi portala Dnevni.ba.

Sva silna građanska inteligencija je doslovce zanijemila pred otkrićima nacionalnog bošnjačkog poglavice.

Vođa SDA je ponovno u poziciji da u vodama pravosuđa probranim perjanicama, poput Osmice, baci pojas za spasavanje, ali i da neke kao federalnog premijera Fadila Novalića pusti niz vodu. Izetbegović je teško kompromitirao novog predsjednika VTSV-a Halila Lagumdžiju.


Povratio moć

Pojedini sarajevski analitičari prepoznaju Bakirovu žrtvu Fadila Novalića kojem je započeo sudski proces na Sudu BiH dok je taj isti državni Sud odbacio, ili je na putu da to učini, gotovo sve optužnice protiv šefa OSA-e Osmana Mehmedagića. U svemu vide dvoličnu, prljavu igru Bakira Izetbegovića.

– Osmana Mehmedagića Osmicu su blokirali, a Novalića su ostavili na cjedilu izloženog linču naroda i dugogodišnjim sudskim procesima. Na telefonske pozive Izetbegovića nije htio (Novalić) odgovarati čime je sebi svjesno zapečatio mučnu političku karijeru. Na jednu od najmoćnijih funkcija u državi, fotelju premijera Federacije oko su bacile mnoge junoše SDA, a najbolje izglede da se u nju zavali ima novi miljenik porodice Izetbegović, arhitekta i od strane opozicije prozvan kao “novi bot” Faruk Kapidžić, nude odgovore zagovornici teorije zavjere.

Vođa SDA Bakir Izetbegović se nije prošao dok nije povratio utjecaj i moć u domaćem pravosuđu. Zadoovioljno se smješka, jer su mu Ranko Debevec i Halil Lagumdžija navodno velike uzdanice. Državna tužiteljica Gordana Tadić mu ostaje noćna mora. Zbog nje se mjesecima noću preznojava. Izetbegović državnu tužiteljicu još od početka godine izlaže surovoj, čak i po život, opasnoj kampanji.

- Uvjeren sam da će se privođenje premijera Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim. Pozivam Tužiteljstvo BiH da hitno izađe u javnost s dokazima protiv Novalića i da se ne skriva iza fraza o „potrebama tajnosti zbog zaštite istrage”. Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije RBiH, izjavio je prošle godine predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Čak je okvalificirao Tadićku kao “prosrpsku tužiteljicu”, što je državna tužiteljica doživjela kao stavljanje mete na čelo.

– To je izravni pristisak na rad Tužiteljstva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigunosti moje obitelji koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram reći da imam u užoj i široj obitelji višenacionalne članove. To je prijetnja i pritisak i želja da neko drugi dođe na mjesto glavnog tužitelja. Ne znam tko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao, rekla je glavna tužiteljica Tadić.

Nakon Izetbegovićeve blamaže za očekivati je reagiranja Halila Lagumdžije i Željka Bakalara. Bošnjački nacionalni poglavica je definitivno bacio blato po njihovome obrazu, zaključuje Dnevni.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.