POTPREDSJEDNIK RS

Salkić o čestitanju rođendana ratnom zločincu Ratku Mladiću: Čega se pametan i čestit čovjek stidi, budala se ponosi

Inertnost međunarodne zajednice spram ovih pojava koje polahko, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu je zabrinjavajuća, ali ako pogledamo dublje u prošlost ona je čini se i očekivana

Ramiz Salkić reagirao na skandalozni bilbord u Bratuncu. Avaz

Piše: E. T.

7.3.2021

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas da je veličanje ratnih zločinaca u bh. entitetu RS posljedica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti.

Salkić je reagirao povodom postavljanja bilborda u Bratuncu kojim se čestita rođendan ratnom zločincu Ratku Mladiću.


Relativizacija ovih pojava

- Veličanje ratnih zločinaca u Bratuncu, Bijeljini i na drugim mjestima u ovom entitetu posljedica je nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti.

Inertnost međunarodne zajednice spram ovih pojava koje polahko, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu je zabrinjavajuća, ali ako pogledamo dublje u prošlost ona je čini se i očekivana.

Izostanak reakcije visokog predstavnika na neustavnu i nezakonitu implementaciju izbornih rezultata u nekim općinama u entitetu RS kao što su Bratunac, Vlasenica, Foča, veliko je ohrabrenje za staru i novu generaciju srpskih nacionalista koji bi da stvore nemoguće uslove za život i opstanak Bošnjaka u ovim općinama, ali i cijelom entitetu.

Relativizacija ovih pojava od strane OHR-a, ali i drugih domaćih i međunarodnih organizacija bez sumnje će dovesti do dalje radikalizacije, za početak političke, a kasnije moguće i druge prirode.


Nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida

Bilbord posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan je u nizu dokaza potrebe da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Pozivam nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti kroz postavljanje bilborda sa likom presuđenog ratnog zločinca za genocid nad stanovnicima Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica i druge teške zločine, Ratka Mladića.

Ima jedna narodna izreka koja kaže „čega se pametan i čestit čovjek stidi budala se ponosi“ - navodi se na kraju reakcije Salkića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.