PORUKE

Iz Delegacije EU u BiH za "Avaz": Na sastanku s liderima SDA, HDZ-a i SNSD-a bilo je govora o ustavnim i izbornim reformama

Nakon sastanka Izetbegović je rekao da je atmosfera na sastanku bila dobra te da se govorilo o starim temama.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler. Avaz

Piše: E. Halimić

7.3.2021

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) našao se na udaru kritika opozicije zbog sastanka s liderima SDA Bakirom Izetbegovićem, SNSD Miloradom Dodikom i HDZ Draganom Čovićem.


Na upit portala "Avaza", iz Delegacije EU u BiH su naveli da je prošlosedmični sastanak sa liderima stranka iz koalicione većine na državnom nivou, održan u prostorijama Evropske unije u BiH, a kojim su kopredsjedavali EU i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.


Dodali su da je bila prilika za razmjenu mišljenja o borbi protiv pandemije COVID-19, naporima na ekonomskom oporavku zemlje, kao i o postizanju napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.


- Na sastanku je bilo govora i o ustavnim i izbornim reformama koje je moguće postići u ovoj godini u kojoj neće biti održani izbori. Dijalog o ovim reformama diljem političkog spektra od suštinske je važnosti kako bi se osigurala široka podrška i u konačnici usvajanje u Parlamentu BiH. Javne konsultacije sa civilnim društvom su također ključne u svim zdravim demokratijama – naglasili su.

Podsjećamo, sastanak je održan u četvrtak. Nakon sastanka Izetbegović je rekao da je atmosfera na sastanku bila dobra te da se govorilo o starim temama.

Istakao je da je bila prisutna želja svih aktera da se napravi bolja atmosfera u zemlji.

- Stare teme su bile, dva amabasadora – SAD i EU pokušavaju nam pomoći da se napravi jedna bolja atmosfera i krene po bitnim pitanjima i reformama. Mi smo sva trojica insistirali na vakcinama i pomoći u vezi migrantske krize. Ušlo se u neke detalje oko sastanka SDA i HDZ. Set starih pitanja, zadovoljan sam atmosferom i željom svih aktera da se napravi bolja atmosfera u zemlji - dodao Izetbegović.

Naknadno u javnosti se pojavila informacija da se iza zatvorenih vrata zgrade Delegacije EU u Sarajevu između ostalog razgovaralo i o izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Zbog čega je oštro reagirao potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

- Da li je moguće gospodine Satler da je stav EU konačna egzekucija građanske BiH, ekzekucija evropskih vrijednosti na kojima počiva i zemlja iz koje vi dolazite? Gospodine Satler ja sam siguran da to nije stav EU, želim da verujem da to nije ni vaš stav, zato vas pozivam da hitno u te famozne pregovore oko izmjena Izbornog zakona uključite SDP BiH kao najveću opozicionu partiju u BiH, jer ukoliko neko pa ko god to bio planira ekzekuciju građanske BiH mi to nećemo dozvoliti ni po koju cijenu - poručio je Mijatović.


Njegov stranački kolega Saša Magazinović nazvao je šokantnom ulogu i ponašanje ambasadora Sattlera i Delegacije EU u ovom slučaju.

- Pričaju nam o transparentnosti, a oni su netransparentni. Pričaju o evropskim vrijednostima, oni ih se ne pridržavaju. Pričaju nam o demokratiji i uključivanju građana u proces donošenja odluka, a onda oni isključe čak i Parlament i dogovaraju sa stranačkim liderima po kafanama. To se zove licemjerje - naveo je Magazinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.