ZENICA

Optužnica zbog namjernog širenja korone: Kašljala i pljuvala u medicinske sestre govoreći „treba ih sve zaraziti“

Admira Bašić iz Žepča optužena za krivično djelo „namjerno širenje zarazne bolesti“

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

Optužnica potvrđena

Foto: Avaz


Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu čiji je sadržaj zaista nevjerovatan. Naime, radi se o krivičnom djelu „namjerno prenošenje zarazne bolesti“, a glavni akter je Admira Bašić iz Žepča.

Prema navodima iz optužnice koju je u cijelosti 2. marta potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici, Bašić je 29. aprila prošle godine u Zenici odbila da se hospitalizira, jer je bila zaražena koronavirusom.

U to vrijeme je Vlada ZDK usljed naglog porasta oboljenja od zarazne bolesti proglasila ugroženost stanovništva.

Ona je odbila da se smjesti u izolatorij koji joj je Kantonalna bolnica Zenica odredila u u JU „Stacionar“, te je iako je bila svjesna da joj je utvrđena zarazna bolest Covid 19. Nakon što je dobila pozitivan test znajući da svojim ponašanjem može ugroziti zdravlje i proširiti zaraznu bolest među medicinskim osobljem nije željela postupiti po uputama.

Ona je skinula žaštitinu masku, počela kašljati i pljuvati u pravcu medicinskih sestara S. A., K. S. i S. S. govoreći: „Treba ih sve zaraziti“. Bašić je i pored brojnih upozorenja nastavila sa nedoličnim ponašanjem, čime je počinila krivično djelo prenošenje zarazne bolesti iz člana 225. stav 1. KZ FBiH.

NA VRH

Podijeli članak na