POVODOM GODIŠNJICE SMRTI

Saračević-Helać o Mustafi Hajrulahoviću: Da je Talijan živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje još jednog heroja odbrane Dragana Vikića

Sjećate li se heroja u bijeloj majici i Adidas tenama kako obilazi borce na linijama oko Sarajeva

Saračević-Helač s Hajrulovićem. Facebook

Piše: N. Aj.

7.3.2021

Dugogodišnja novinarka Arijana Saračević-Helać oglasila se na Facebook profilu povodom godišnjice smrti ratnog komandanta i heroja odbrane Sarajeva Mustafe Hajrulahovića Talijana.

- Sjećate li se heroja u bijeloj majici i Adidas tenama kako obilazi borce na linijama oko Sarajeva? Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan. Sutra je 23 godine kako je stalo njegovo "sportsko srce". A imao je samo 40 godina. Koliko je on važan za odbranu Sarajeva, to najbolje znaju momci koji su bili u rovovima. Mi građani smo zahvalni jer agresor nije ušao u grad. Na historičarima je da ga sačuvaju od zaborava. Ja sam ga na početku rata upoznala na liniji, na Stupu. 

Sjećate li se heroja u bijeloj majici i Adidas tenama kako obilazi borce na linijama oko Sarajeva? Ratni komandant i...

Posted by Arijana Saracevic Helac on Sunday, March 7, 2021

Divni i veliki Safet Plakalo, zabilježi tada da sam usred pakla, dobila crvenu ružu. Od Talijana. Ubrao je u nekom dvorištu. Rekao mi je: "Za snagu Vrbasa u tebi i hrabrost Plive koja ga čini plahovitim i bistrijim". Valjda da me ohrabri u tom užasu. Bio je rođeni Banjalučanin, vječno zaljubljen u svoju lijepu suprugu Zlatu i brižan za svoju dječicu. Talijan je bio borac za multietničku BiH, suverenu i nedjeljivu. Prezirao je formu i držao do dobrih ljudi. Često se pitam, da je živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje još jednog heroja odbrane - Dragana Vikića? Dragana su napustili i gotovo u samoći, pred Sudom dokazuje svoju časnost kakav ustvari i jeste? Ne bi. Pitam se da li zna da ratni profiteri i poratni poltroni, gospodare našim životima? Svašta se pitam.

Bila je nedjelja kada je otišao. Te godine uradila sam dokumentarni film za RTVBiH. I pamtim svaki kadar. Nikada nije repriziran. Ali postoji - napisala je Saračević-Helać.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.