HEROJ ODBRANE OD AGRESIJE

Prije 23 godine umro je Mustafa Hajrulahović Talijan, borac za multietničku BiH, suverenu i nedjeljivu

Koliko je on važan za odbranu Sarajeva, to najbolje znaju momci koji su bili u rovovima, napisala je Saračević-Helać

Hajrulahović sa porodicom. Arhiv

Piše: A. J.

8.3.2021

Na današnji dan prije 23 godine umro je jedan od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, heroj odbrane od agresije Mustafa Hajrulahović Talijan.


Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.


Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Heroja u bijeloj majici i Adidas tenama kako obilazi borce na linijama oko Sarajeva prisjetila se i ratna televizijska reporterka Arijana Saračević-Helać

- Koliko je on važan za odbranu Sarajeva, to najbolje znaju momci koji su bili u rovovima. Mi građani smo zahvalni jer agresor nije ušao u grad. Na historičarima je da ga sačuvaju od zaborava. Ja sam ga na početku rata, upoznala na liniji, na Stupu. Divni i veliki Safet Plakalo, žabilježi tada da sam usred pakla, dobila crvenu ružu. Od Talijana. Ubrao je u nekom dvorištu. Rekao mi je: “Za snagu Vrbasa u tebi i hrabrost Plive koja ga čini plahovitim i bistrijim.” Valjda da me ohrabri u tom užasu. Bio je rođeni Banjalučanin, vječno zaljubljen u svoju lijepu suprugu Zlatu i brižan za svoju dječicu. Talijan je bio borac za multietničku BiH, suverenu i nedjeljivu. Prezirao je formu i držao do dobrih ljudi. Često se pitam, da je živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje jos jednog heroja odbrane-Dragana Vikića? Dragana su napustili i gotovo u samoći, pred Sudom dokazuje svoju časnost kakav ustvari i jeste? Ne bi. Pitam se da li zna da ratni profiteri i poratni poltroni, gospodare našim životima? Svašta se pitam.

Bila je nedjelja kada je otišao. Te godine uradila sam dokumentarni film za RTVBiH. I pamtim svaki kadar. Nikada nije repriziran. Ali postoji - napisala je, između ostalog, Saračević-Helać.


Hajrulahović je rođen 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio s odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.