REAKCIJE

Islamska zajednica u BiH najoštrije osudila veličanje ratnih zločinaca u Bratuncu

Posebno naglašavaju da je transparent istaknut na putu prema Memorijalnom centru u kome su ukopane žrtve genocida i na području počinjenja ovog zločina

Islamska zajednica: Nastavak skoro svakodnevnih incidenata. Arhiv

F. K.

8.3.2021

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje jučerašnje isticanje transparenta podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu, zajedno sa slikom trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Iz Islamske zajednice posebno naglašavaju da je transparent istaknut na putu prema Memorijalnom centru u kome su ukopane žrtve genocida i na području počinjenja ovog zločina.


Rasna i vjerska mržnja

-Ovo je samo nastavak skoro svakodnevnih incidenata usmjerenih protiv povratnika u bosanskohercegovački entitet RS koji za cilj imaju izazivanje mržnje i zastrašivanje žrtava agresije i genocida iz proteklog rata. Sve ovo je dio jedinstvene strategije koja za cilj ima sprječavanje povratka i onemogućavanje dostojanstvenog života onima koji su se već vratili.

Skandalozno je da nadležni organi ne reagiraju na ovakvo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naročito čudi izostanak konkretne reakcije državnog tužilaštva BiH, predstavnika OHR, EU i OSCE-a. Očekujemo od Visokog predstavnika UN-a za Bosnu i Hercegovinu da u skladu sa svojim posljednjim nastupom u Vijeću sigurnosti kazni odgovorne za ovu sramnu provokaciju. Od Specijalnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu se očekuje da u smislu sankcioniranja počinitelja ovog gnusnog čina učini isto. Od direktorice OSCE-a se očekuje da u skladu sa svojim nadležnostima osudi i problematizira ovaj sramni atak na povratnike i povratak.



Indolentan odnos institucija

Očito je da se ovakvim indolentnim odnosom domaćih i međunarodnih institucija pokušavaju žrtve prisiliti na to da veličanje zločinaca prihvate kao novu normalnost ili da i ono malo onih koji su se vratili u svoje domove odustane od tih prostora i tako biološki, ali i politički prestanu postojati na svojim stoljetnim ognjištima - kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.