SJEĆANJA

Obilježena 23. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

Ovim povodom na njegovom mezaru proučena je Fatiha, položeno cvijeće i odata počast

S obilježavanja godišnjice. Fena

Fena

8.3.2021

Na današnji dan, prije 23. godine, preminuo je ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan u 41. godini života. Ovim povodom na njegovom mezaru proučena je Fatiha, položeno cvijeće i odata počast.

Cvijeće su položili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, majka Mustafe Hajrulahovića, članovi porodice, saborci, prijatelji.

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu sa odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Talijan dolazi u Sarajevo. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini.

- Te 1991. godine u haustorima, podrumima i na sijelima rađala se Patriotska liga. Jednu od glavnih uloga tada je imao Mustafa. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj domovini - kazao je ministar Osmanović.

Dodao je i da jedan međunarodni bokserski turnir u Sarajevu nosi njegovo ime.

- Bio je omiljen među Sarajlijama, među vojnicima. Našeg Talijana jednostavno bilo je nemoguće ne voljeti. Dao je ovome gradu i ovoj zemlji sve što je mogao. Sretan je bio kada se završio rat. Ali, kratko je uživao u blagodatima slobode. Samo dvije godine poslije smrt je bila brža - rekao je Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.