POTVRĐENO IZ MUP KS

Nidžara Ahmetašević kažnjena sa 500 KM zbog "kršenja javnog reda i mira"

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS-a, kazao je da je izdat prekršajni nalog i izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 501 KM

Ahmetašević: Nalog poslan poštom. Avaz

BIRN

8.3.2021

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) izdalo je Nidžari Ahmetašević prekršajni nalog u iznosu 501 konvertibilna marka (KM) zbog dva prekršaja, dok je protiv dvojice policajaca koji su je uhapsili – Senada Hebiba i Radenka Žarkovića – otvorena unutrašnja istraga, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Pravni zastupnik Nidžare Ahmetašević najavio je traženje sudskog odlučivanja.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS-a, kazao je da je izdat prekršajni nalog i izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 501 KM za dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira shodno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Jedan prekršaj je omalovažanje ovlaštenih službenih lica i ometanje u radu, a drugi je odbijanje postupanja po zakonitom naređenju policijskih službenika - rekao je Hadžiabdić.

On nije za BIRN BiH mogao detaljnije reći kojim tačno postupcima je Ahmetašević ometala rad policajaca, objasnivši da nema pred sobom sadržaj prekršajnog naloga kako bi dao konkretniji odgovor.

On je pojasnio da će prekršajni nalog Ahmetašević biti poslan putem pošte. Nidžara Ahmetašević, novinarka i aktivistkinja, privedena je u subotu, 6. marta, kada je, kako se može vidjeti na videu koji je objavila organizacija Transbalkanska solidarnost, snimala dvojicu policajaca dok izdaju kazne za parkiranje. Brojne domaće i međunarodne organizacije kritikovale su odluku o njenom privođenju kao i ponašanje dvojice policajaca koji se na videu mogu čuti kako joj govore "budalo" te kako će je "odvesti u Jagomir", psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu.

Nekoliko sati nakon hapšenja ona je puštena na slobodu, poslije čega je saopćeno kako će protiv dvojice policajaca biti pokrenuta unutrašnja istraga i da je Ahmetašević pokrenula žalbu na njihovo postupanje.

Hadžiabdić je za BIRN BiH potvrdio da je otvorena unutrašnja istraga protiv Hebiba i Žarkovića i o svemu upoznat i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo.

- Otvorena je unutrašnja istraga protiv policijskih službenika s ciljem utvrđivanja njihove eventualne disciplinske odgovornosti - kazao je Hadžiabdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.