PREMIJER KS

Forto: Zatvaranje je samo ovaj vikend, ako se pogorša situacija donijet ćemo još oštrije mjere

Bolnički kapaciteti su skoro popunjeni i naš zdravstveni sistem je na granici, kazao Forto

Edin Forto. Printscreen

F. Mustafić

8.3.2021

Kanton Sarajevo ide u "lockdown" tokom vikenda. Bit će zatvoreni svi poslovni subjekti, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke, potvrdio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

- Imajući u vidu epidemiološku situaciju u KS, Vlada KS danas je zajedno zasjedala sa Kriznim štabom KS. Razmatrali smo neke od najnovijih informacija koje je struka donijela na taj sastanak - kazao je Forto.

- Novi soj koronavirusa koji je trenutno rasprostranjen je puno agresivniji i brže razvija kliničke slike od onoga na koji smo navikli u prvom dijelu pandemije. Bolnički kapaciteti su skoro popunjeni i naš zdravstveni sistem je na granici, i ako se ovakav rast nastavi neće moći da zbrinjava ni one sa lakšom kliničkom slikom. Zbog toga smo odlučili da ne radimo samo neke mjere u medicinskom sektoru - rekao je Forto.

Sportski događaji

- Nastavit ćemo jako sprovođenje mjera u radnim danima koji dolaze do vikenda, a za vikend od osam sati do ponedjeljka do 7 sati ujutru zatvaramo sve pravne subjekte. Svi će biti zatvoreni osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke, javni prijevoz... - rekao je Forto.

Ipak, moći će se održavati sportski događaji bez publike samo na otvorenom, precizirao je Forto.

- Ovo radimo  zato što nam je struka rekla da su vikendi najveća žarišta i  kada ide najagresivnije širenje. Ovo radimo samo za ovaj vikend. Pratimo situaciju iz dana u dan. Ako se pogorša situacija morat ćemo ići sa još oštrijim mjerama - naglasio je Forto.

Poziv Federalnom kriznom štabu

Premijer KS pozvao je Federalni krizni štab da pomogne KS u provođenju novih mjera.

- Pozivam Federalni krizni štab da shvati činjenicu da KS nije sam. Mi ne možemo spriječiti kretanje građana. Ne možemo spriječiti prelazak entitetske linije razgraničenja i odlazak u druge kantone. Ne možemo spriječiti mlade da idu u Istočno Sarajevo ili da idu na koncert u Kiseljak ili u Visoko ili u Mostar. Potrebna je akcija višeg nivoa vlasti. KS radi ono što može i nastavit će to raditi - zaključuje Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.