ODLUKA KRIZNOG ŠTABA

Ugostiteljski objekti u Tuzlanskom kantonu mogu raditi do 23 sata

Tržni centri, trgovinama, hotelijerima i drugim se nalaže određivanje COVID redara iz reda svojih uposlenika koji će biti zaduženi za nadzor provođenja važećih epidemioloških mjera, rekao Jurić

Jusufović: Imamo dovoljan broj slobodnih kreveta. Avaz

Piše: E. Skokić

9.3.2021

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je na posljednjoj sjednici donio je odluku o stavljanju van snage prethodne odluke o restrikciji rada ugostiteljskih objeketa te će ugostiteljski objekti ubuduće moći raditi do 23 sata.

No, Krizni štab je donio niz naredbi i preporuka kojih se moraju pridržavati svi, a najavljen je veći angažman inspekcijskih oragana i policije.

- Najznačajnije mjere i preporuke su da svi ugostiteljski objekti, pružaocima različitih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti hotelijertsva, umjetnosti i zabave, trgovinama na veliko i malo i sličnim objektima da se zadužuju da na ulazu u objekte postavi obavještenje o tome koliko osoba u isto vrijeme može boraviti u zatvorenom prostoru, a u skladu sa površinom objekta kojom raspolažu. Za jednu osobu je potrebna površina od najmanje četiri kvadratna metra, s tim da ukupan broj osoba ne smije biti veći od 30 osoba. Tržni centri su dužni postaviti obavijest o ukupnom broju lica zbirno po subjektima u tržnom centru. Tržni centri, trgovinama, hotelijerima i drugim se nalaže određivanje COVID redara iz reda svojih uposlenika koji će biti zaduženi za nadzor provođenja važećih epidemioloških mjera - kaže Božo Jurić, ministar zdravstva.

U UKC Tuzla raspolažu sa 200 kreveta, dovoljnim količinama druge opreme, a nema dramatičnog povećanja hospitaliziranih pacijenata. Oko 1.000 vakcina, navodno, trebalo bi stići u TK, a riječ je o donaciji susjedne Srbije.

- U Respiratornom centru imamo hospitaliziranih 11 pacijenata od kojih su tri na mehaničkoj invazivnoj ventilaciji. Moramo napomenuti da smo počeli primati i pacijente iz drugih kantona. Imamo dovoljan broj slobodnih kreveta, još oko 200. Trenutno na Klinici za dječije bolesti nemamo hospitalitirane djece, a ni na Ginekološkoj i Psihijatrijskoj klinici - kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je pozvao građane da se pridržavaju mjera kako ne bi došlo do sloma zdravstvenog sistema. Također čekaju se i eventualne odluke Vlade FBiH koje su po automatizmu obavezujuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.