TEŠKA SITUACIJA

Doktor Dragan Stevanović o ekspanziji koronavirusa: Kapaciteti se popunjavaju, a zdravstveni radnici ispadaju iz stroja

Epidemiološka situacija u BiH komplicira se iz dana u dan, brojevi umrlih i zaraženih u stalnom su porastu

A. Bajramović

Prim. dr. Dragan Stevanović

Foto: Avaz


 Epidemiološka situacija u BiH komplicira se iz dana u dan, brojevi umrlih i zaraženih u stalnom su porastu, a problematizira se svaki pokušaj ozbiljnije kontrole postojećih ili uvođenja novih, rigoroznijih mjera. Prim. dr. Dragan Stevanović kaže da se radi o ekspanziji uzrokovanoj, najvjerovatnije, sve većom prisutnošću britanskoj soja koronavirusa u Sarajevu i BiH.

Mutirani oblik virusa

- Mi već viđamo ljude koji četvrti ili peti dan od oboljenja imaju teže kliničke slike i masivnijim upalama pluća. Gotovo da nemate nijednog pacijenta koji dođe u trijažu, a koji je testiran unazad 3-4 dana, da nema u upalu pluća. Vidimo i da zdravstveni radnici ispadaju iz stroja. Jutros je mojih 5-6 kolega, sestara, radnika ispalo, jer radi se o mutiranom obliku virusa koji je lakše prijemčiv. Očito da su nam trenutno na raspolaganju jedino mjere prevencije, da smanjimo broj novozaraženih, jer samo na taj način ćemo zdravstvenom sistemu dati mogućnost da sve oboljele zbrine – kaže dr Stevanović.

Dok se popunjavaju kapaciteti namijenjeni liječenju covid pozitivnih, Stevanović većim problemom smatra nedostatak kadrova, jer se sa pandemijom ne mogu nositi mlađi, ako iskusniji ljekari ispadnu iz stroja. – Ono što bi bilo mnogo važnije od ove povike na Kanton Sarajevo je da mjere budu konzistentne makar na nivou FBiH ako već ne može na nivou države, jer ovo što se dešava u Sarajevu vrlo brzo će se početi dešavati u drugim gradovima, a ljudi toga nisu svjesni – upozorava Stevanović.

O izjavama Bakira Izetbegovića

Komentirajući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da BiH, u zdravstvenom i ekonomskom smislu, nije loše odgovorila na pandemiju, Stevanović primjećuje da se radi o istoj “školi”, kao kod premijera FBiH Fadila Novalića.

- To je ista škola kao kod premijera koji je u ekspozeu za usvajanje budžeta najavio da će u ovoj godini BDP početi rasti, da će se pandemija završiti, da to što u svijetu vakcinišu će se povoljno odraziti i na nas. Parametri su mu bili u budžetu skroz neobični, a znate da su bili urađeni na osnovu lažiranog statističkog izvještaja. Dok sam bio delegat u Domu naroda pitao sam ga koju veselicu pije da i ja uzmem, pa da tako optimistično gledam na sve ovo. Sad vidite da taj optimizam nije realan. Tako i Bakir. Imamo nula posto vakcinisanih i zatvaranje od još 3,4 ili 5 mjeseci dok dođe vakcina, dok vakcinišemo, revakcinišemo i postignemo obuhvat bar 60 posto. Znači, do kraja godine smo zatvoreni za putovanja i komunikaciju sa svijetom – ističe prim. dr Dragan Stevanović.   

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na