PANDEMIJA

Epidemiolog Musa: Bez širokih mjera situacija se neće moći staviti pod kontrolu

Novi britanski soj korone se najviše proširio po Sarajevu

Ad. A. / FTV

Musa: Cjepivo ima garanciju od šest mjeseci

Foto: Arhiva


Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH Sanjin Musa je podsjetio je da je iz Srbije stiglo 5.000 vakcina i da se u drugoj isporuci očekuje još 5.000.

- Za to je data garancija od strane Vlade Srbije koja je proslijeđena putem Ministarstva civilnih poslova. Za ova pandemijska cjepiva je karakteristično da imaju kratak rok od 6 mjeseci. Konkretno ovo cjepivo je u desetom mjesecu stavljeno u bočice i od tada mu se računa šest mjeseci. Vi cjepivo zapravo dobijete sa 2-3 mjeseca roka. To je izuzetno kratak rok. Ja bih zdravstvenim radnicima preporučio da se opredijele za ovu vakcinaciju. Kada je riječ o cjepivu AstraZeneca, imunitet traje minimalno 3 mjeseci i istraživanja pokazuju da što je duži period između dvije doze ona je učinkovitija. Preporuke su da revakcinacija ide nakon 2-3 mjeseca - kazao je Musa za FTV.

Za novi britanski soj koronavirusa ističe da smo u fazi kada je on dominantan.

- Imamo ga najviše u Sarajevu, ali i širom FBiH. Karakteristično je brže širenje. Dobra je vijest da ne izaziva složenije oblike i vrlo je važno što je AstraZenecino cjepivo vrlo visoko učinkovito protiv ovoj soja - dodao je.

Musa smatra da je situacija u Sarajevu jako alarmantna te naglašava: "Bez širokih mjera situacija se neće moći staviti pod kontrolu".

NA VRH

Podijeli članak na