BANJA LUKA

Šeranić primio rusku vakcinu: Važno je da se stabilizuje porast broja zaraženih

On je izrazio nadu da će RS dobiti i vakcine iz "COVAX" programa

Vakcinacija se obavlja u prostorijama Instituta za javno zdravstvo RS. RTRS

A. J. / Srna

10.3.2021

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić primio je danas u Banjoj Luci prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Riječ je o ruskoj vakcini Sputnik V.

Vakcinacija se obavlja u prostorijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vakcinu će primiti i 20 roditelja djece koja se zbog teških ili malignih oboljenja liječe u inostranstvu.


- Rekao sam da ću prvom prilikom kada krene vakcinacija građana i ja primiti vakcinu. Pozvali smo građane starije od 65 godina da se prijave svojim timovima vakcine – kaže Šeranić.


U banjalučkom Domu zdravlja počela je vakcinacija protiv koronavirusa zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a danas je planirano da bude vakcinisano njih 65.


Ministar Šeranić, koji je prisustvovao početku vakcinacije zdravstvenih radnika banjalučkog Doma zdravlja, naglasio je da je važno da svi građani pristupe ovom procesu.


On je naveo da je važno da se stabilizuje trenutni porast broja oboljelih od koronavirusa, da bi zdravstveni radnici bili preusmjereni na proces vakcinacije građanstva.

Prema njegovim riječima, ove sedmice bi trebalo da bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika u RS koji su iskazali želju da budu vakcinisani protiv koronavirusa.


- Paralelno sa ovim procesom već od ponedjeljka je krenuo proces završetka vakcinacije radnika u Univerzitetskom kliničkom centru RS, u Bolnici Bijeljina i drugim zdravstvenim ustanovama širom RS - rekao je Šeranić.


Šeranić je napomenuo da su posebno važni roditelji djece koja imaju teža hronična oboljenja ili razvojne poteškoće zbog čega će, kako je naveo, oni paralelno ići kroz vakcinaciju kroz Institut za javno zdravstvo, a druga kategorija su lica starija od 65 godina i oni će biti vakcinisani posredstvom domova zdravlja.

Ministar Šeranić očekuje da u RS krajem sedmice bude dopremljen novi kontingent vakcina protiv koronavirusa, kako su najavili i proizvođači i distributeri, dodavši da će javnost o tome na vrijeme biti obaviještena. On je izrazio nadu da će RS dobiti i vakcine iz "COVAX" programa.

On kaže da će, ukoliko na raspolaganju u RS bude više vrsta vakcina, građani moći da biraju ako zdravstveno stanje određene osobe dozvoljava da primi tu vakcinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.