OTVORENO

Komesar MUP-a ZDK Semir Šut: Može bolje i u ovom sivilu nepotizma

Ako babo policajcu plati posao, radni vijek će mu biti nepošten , kaže Šut

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

Šut: Trebamo ih dobro iškolovati

Foto: Arhiva


Do sada nezabilježena transparentnost i pošten pristup prilikom ocjenjivanja kandidata za prijem u policijsku službu MUP-a Zeničko-dobojskog kantona bude nadu da će mlađe generacije policajaca biti školovane na zdravoj osnovi i da će izrasti u čuvare zakona kojima ćemo se moći ponositi.

Mijenjanje svijesti

U razgovoru za „Avaz“ komesar MUP-a ZDK Semir Šut kazao je da policija nije samo željela primiti 125 najboljih kandidata, već je ovo prvi korak ka mijenjanju svijesti građana, ali i nosilaca funkcija koji odlučuju o prijemu zaposlenika u BiH.

- Podnio sam izvještaj medijima, a preko njih i građanima. U potpunosti smo svaku fazu konkursa otvorili za javnost. Tu su bili novinari i nevladine organizacije i imali su neograničen pristup svemu. Potpisali smo ugovor i s „Transparency Internacionalom“, koji je i nadzirao provedbu konkursa - pojasnio je Šut.

Erik Larson (Eric), savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH, prisustvovao je provedbi konkursa te je podržao svaki poduzeti korak.

- Danas (jučer, op. a.) smo imali grupu na elektronskom testiranju. Kandidat kada sjedne za kompjuter, otvara se baza od 450 pitanja. Kada se prijavi, kompjuter generira test iz baze podataka i izdvaja 49 pitanja. Kada klikne da je završio test, za sekundu mu softver kaže koliko je bodova osvojio. Nema tu nikakve komisije - kazao je Šut.

On se, kako ističe, osjećao dužnim da javnosti prezentira i pokaže kako je testiranje izgledalo.

Bez komisije

- Moglo se ući u salu gdje je testiranje, da se uvjere kako to izgleda. Pokazao sam uživo kako izgleda test općeg znanja. Ovo je barem neki tračak nade da pokažemo u ovom sivilu nepotizma, korupcije i štele da može bolje. Apsolutno je da će najbolji biti primljeni. Kada oni, tako pošteno odabrani sutra dođu na posao, to je jedno zdravo sjeme. On će svoj profesionalni put graditi na poštenom i profesionalnom načinu rada. Ako uđe preko štele, ako mu babo plati radno mjesto, on će čitav svoj radni vijek bazirati na tome. Nakon ovoga imat ćemo zdravih 125 sjemenki koje trebamo dobro iškolovati, dobro ih naučiti i kasnije se u njih moći pouzdati - zaključio je Šut.   

Snimaju test fizičke spreme

Posebna je pažnja posvećena i poštenom ocjenjivanju testiranja fizičke spreme.

-Tu smo na svaki stejdž postavili kamere. Za svakog kandidata imamo snimljen video i audio materijal. Sklekovi, trbušnjaci, trčanje i sve je zabilježeno i memorirano, za svakog kandidata. Svi potpisuju svoj rezultat i sve je javno, bez ikakvog prikrivanja. Možda zvuči neskromno, ali ovo niko do sada nije uradio - naveo je Šut.

Više o:

Semir Šut MUP ZDK
NA VRH

Podijeli članak na