O REFORMAMA

Palmer razgovarao s Dodikom dok je trajala posebna sjednica Narodne skupštine RS

Palmer je pozvao Dodika da razgovaraju o neophodnosti reformi, uključujući ograničene ustavne reforme

Palmer i Dodik. Avaz

Fu. M.

10.3.2021

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer) danas je telefonom razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

- Palmer je pozvao Dodika da razgovaraju o neophodnosti reformi, uključujući ograničene ustavne reforme potrebne da se riješi odluka ECHR-a i zdravorazumske mjere da se izborni sistem kroz IWAG konfigurira, kako bi se ispunili standardi ODIHR-a - navode iz Ambasade SAD.

IWAG, odnosno Međuagencijska radna grupa, prati standarde OSCE-a i ODIHR-a za okupljanje bh. lidera, institucija i drugih faktora s ciljem da se dogovori i Parlamentu BiH predloži izborna reforma koja je potrebna za napredak na putu integracija u EU i integritet izbora.

Zanimljivo je da je Palmer razgovarao s Dodikom dok se u Narodnoj skupštini RS održavala posebna sjednica posvećena ulozi visokog predstavnika u našoj zemlji.

Dodik je potvrdio da je razgovarao s Palmerom o situaciji u BiH i da mu je navodno rekao da je RS protiv dolaska visokog predstavnika.

– Rekao sam mu i da BiH ne funkcioniše i da treba da razmišlja o tome da se mirno raziđe. Rekao sam mu da bi to mogla biti ozbiljna alternativa o kojoj treba razmišljati – naveo je Dodik u završnoj riječi u Skupštini RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.