"AVAZ" NA LICU MJESTA

Izetbegović nakon sastanka sa HDZ-om: Pokušavamo pomiriti dva principa

On je potvrdio i da je danas razgovarao s Metjuom Palmerom.

Detalj sa sastanka. Fena

E. Salihagić

10.3.2021

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) razgovarale su večeras u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, lider SDA je izjavio kako se ništa posebno nije desilo i da se govorilo o izbornom zakonu, formiranju federalne vlasti i nagomilanih problema.

On je rekao da je danas razgovarao sa Matthewom Palmerom koji insistira na uspostavi Interesorne radne grupa, a da SDA i HDZ naprave obrise rješenja.

- Pokušavamo da pomirimo dva principa na kojima ova država počiva - građanaki i etnički. Imate diskriminaciju u odnosu na manjine kao što su Sejdić i Finci, imate diskriminaciju u odnosu na jedan narod koji je manjinski, kako tvrdi HDZ da im drugi biraju predstavike i imate diskriminaciju u odnosu na većinu. Recimo u Federaciji ne može većina da uspostavi novu strukturu vlasti ili da se popuni ustavni sud, jer manjina me dopušta. I o tome pričamo i pokušavamo naći balans, rekao je Izetbegović.

On je dodao da je pomak to što HDZ shvata da se neće moći bez ustavnih promjena neće moći doći do promjena ni u FBiH ni na državnom nivou.

Govoreći o formiranju nove vlasti u FBiH, Izetbegović je rekao:

- Pokušaćemo da uspostavimo novu strukturu, ukoliko to me možemo i nemao dovoljno ruku, onda SDA insistira da se imenuju dva nedostajuća ministra. Bez njih nećemo moći uraditi ništa ni u Federaciji, ni na državnom nivou. Uostalom, to su danas rekli i prijatelji iz Amerike. Oni insistiraju i na tome da se predstavnici Centralne izborne komisije uključe u tu interresornu grupu. Ima pomaka - rekao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.