SAOPĆENJE

HNS: Stavovi Palmera i legitimnih hrvatskih predstavnika su savršeno komplementarni

Izražavaju zadovoljstvo i upućuju snažnu podršku u svim diplomatskim aktivnostima posebnom predstavniku SAD-a Palmeru

HNS: Razgovor predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića i gosp. Palmera ulijeva nadu da će i druge odgovorne politike izbaciti radikalni unitaristički narativ. EPA

A. K.

11.3.2021

Politički razgovori posebnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Metjua Palmera (Matthewa Palmera) s političkim zvaničnicima još jedanom su potvrdili koliko aktuelni politički razgovori oko promjena Izbornog zakona BiH usmjeravaju europsku budućnost BiH, saopćili su iz HNS-a.

Navode da izražavaju zadovoljstvo i upućuju snažnu podršku u svim diplomatskim aktivnostima Posebnom predstavniku SAD-a Palmeru čiji su stavovi komplementarni s politikom HNS-a i legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda u postizanju dogovora oko Izbornog zakona BiH.

Rješavanjem diskriminatornih odredbi Izbornog zakona BiH stvaramo preduvjete održivog rješenja i nužne stabilnosti u kontekstu pristupanja Europskoj uniji, poručuju.

Dodali su da razgovor predsjednika HNS-a Dragana Čovića i Palmera ulijeva nadu da će i druge odgovorne politike izbaciti radikalni unitaristički narativ iz svog javnog diskursa kao retrogradan pokušaj dominacije jednog naroda.

Ključne sudske odluke, navode, u predmetima "Sejdić i Finci" i "Ljubić" sprječavaju dominaciju i jačaju temeljne konstitucionalne odrednice Ustava BiH - konstitutivnost tri naroda i legitimno predstavljanje uz omogućavanje svim stanovnicima BiH da se kandidiraju i mogu biti birani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.