IMUNIZACIJA

Počela vakcinacija u Goraždu: Prvih 50 doza najizloženijim zdravstvenim radnicima

Jedini efikasan metod je vakcinisanje, rekla je Bičo

U Goražde stiglo 50 doza. Avaz

Piše: Al. B.

11.3.2021

U Goraždu je počela vakcinacija dijela zdravstvenih radnika, a prve doze vakcina, koje je BiH donirala Srbija, primile su jedini epidemiolog u ovom gradu, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo i viša medicinska sestra Dječijeg dispanzera Azemina Baščelija.


- Odlučila sam da primim vakcinu, da bih poslala poruku građanima BiH da je vakcina jako bitna, jer će spriječiti teže simptome ili težu kliničku sliku – kazala je Baščelija.


Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Medine Bičo očekuje se i nova pošiljka vakcina, jer simbolične količine od 50 doza koje su stigle dovoljne su da se zaštite samo najrizičniji od 310 uposlenih u zdravstvu, a u planu vakcinacije su i druge rizične grupe stanovništva.


- Trebamo vakcinisati i druge profile koji su izloženi. Za neke vakcine, da bi dobili kolektivni imunitet, stopa vakcinisanosti treba da je preko 90 posto. Međutim, bilo bi dovoljno da bar postignemo 70 – 80 da bismo na taj način stavili pandemiju pod kontrolu, a jedini efikasan metod je vakcinisanje – ističe dr. Bičo.




Bičo: Trebamo vakcinisati i druge profile koji su izloženi. Avaz

Goraždanski kanton nije izoliran od ostatka države, pa je epidemiološka situacija i posljednjih dana pogoršana. Bilježi se stalni porast broja pozitivnih na testiranja, a posebno zabrinjava što raste i broj osoba kod kojih se razvijaju komplikacije i teža klinička slika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.