ODGOVORIO NIKŠIĆU

Podžić: Vježba na Manjači u okviru zahtjeva NATO-a

Naravno da nije riječ o vježbi u organizaciji entiteta RS i Srbije, kazaoa Podžić

Fena

Sifet Podžić

Foto: Avaz


Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić reagirao je danas na tvrdnje predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića vezane za vježbu na Manjači u organizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Srbije.

- Gospodin Nikšić očekuje da demantujemo netačne navode o održavanju vježbe između jednog bh. entiteta i Srbije. Naravno da nije riječ o vježbi u organizaciji entiteta RS i Srbije. Nikšiću je valjda poznato da u Bosni i Hercegovini postoje samo Oružane snage Bosne i Hercegovine - rekao je Podžić.

Američko-jadranska povelja

Ponovio je da se radi o vježbi koja je planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

- Ta Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije. Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO-u - pojasnio je Podžić.

Status posmatrača

Precizirao je da su se Bosna i Hercegovina i Crna Gora zvanično pridružile Povelji 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača.

- To je redovna saradnja u okviru programa operativnih sposobnosti koje od nas zahtijeva NATO, te provjera operativnih sposobnosti i koncepta kojeg od nas traži NATO kroz regionalnu saradnju, a ne kako gospodin Nikšić tvrdi nešto protivno aktivnostima u procesu euroatlanskih integracija - zaključio je Podžić.

Više o temi Sifet Podžić

NA VRH

Podijeli članak na