"STABAT MATER"

Župa sv. Josipa u Zenici: Koncert za svu braću u vrijeme pandemije

U trenucima neizvjesnosti koje uzrokuje Covid-19., pozvani smo uz ostalo stvarati prostore za susrete koji nas ujedinjuju, naglasio je Topić

Don Davor Topić. Avaz

Piše: F. Mustafić

12.3.2021

Svim žrtvama koronavirusa te onim ljudima koji se i dalje bore s ovom pošasti, medicinskom osoblju, ljekarima, policiji, ali i migrantima i zatvorenicima, Župa sv. Josipa u Zenici 14. marta će pokloniti koncert “Stabat mater“.

Župnik don Davor Topić za „Avaz“ je kazao da je “Stabat Mater” jedno od najdirljivijih i najizvođenijih djela sakralne glazbe, najprepoznatljiviji sačuvani srednjovjekovni napjev.

Djelo „Stabat Mater“

- U ovom vremenu zdravstvene krize koja je uzrokovana zaraznom bolesti Covid 19, zajedno sa mojim suradnicima odlučili smo darovati javnosti jedan kulturno-duhovni događaj kroz izvedbu koncerta u nedjelju 14. marta 2021. u 20 sati u crkvi Sv. Josipa u Zenici. S cijelim čovječanstvom živimo progonstvo i učinilo nam se najprikladnijim izvesti djelo „Stabat Mater“ koje svojim sadržajem govori o patnji majčinskog srca koje gleda umiranje nevinog sina. Ovo djelo G. B. Pergolesija spada među svjetsku sakralnu i kulturnu baštinu, te je jedno od najizvođenijih djela - kazao nam je Topić. 

Don Davor Topić s papom Franjom. Avaz

Koncert je posvećen svim žrtvama koronavirusa, te svim ljudima koji se još uvijek nesebično bore u njegovu suzbijanju i ublažavanju posljedica koje za sobom ostavlja, ponajprije liječnicima i svom medicinskom osoblju, pripadnicima MUP-a, kao i svim onim osobama čije patnje ne primjećujemo dovoljno, migrantima i zatvorenicima.

Na koncertu će nastupiti  solistica opere narodnog pozorišta u Sarajevu Katarina Kikić - sopran; profesorica solo pjevanja u Glazbenoj školi "Ivan pl. Zajc" u Mostaru  Monija Jarak Mikulić - mezzosopran; Komorni gudački orkestar – sastavljen od profesora i studenata Zenice i Sarajeva, a dirigent će biti maestro Dario Vučić dirigent Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Lijep događaj

- U trenucima neizvjesnosti koje uzrokuje Covid-19., pozvani smo uz ostalo stvarati prostore za susrete koji nas ujedinjuju, ohrabruju i daju rast za bratstvo. Ovaj koncert nas ujedinjuje u našoj različitosti, a to u bosansko-hercegovačkoj stvarnosti predstavlja pravo bogatstvo. Tijekom organizacije i u susretu sa osobama iz gradskih i županijskih struktura doživio sam da je ovaj događaj izazov za rast u našem zajedništvu - rekao nam je Topić.

Koncert se održava u nedjelju. Avaz

- Duboko sam zahvalan na podršci nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću; te na lijepoj suradnji generalnom pokrovitelju ovog događaja predsjedniku Fedrecije BiH gosp. Marinku Čavara; gradonačelniku Grada Zenice gosp. Fuadu Kasumoviću; ministru zdravstva ZDK Adnanu Jupiću; ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK gosp. Spahiji Kozliću; Strukturi MUP-a  policijskom komesaru Semiru Šutu; upravi Kazneno popravnog zatvora ravnatelju Redži Kahriću kao i zamjeniku Ivici Dujmoviću, svakako velika zahvalnost medijima koji ovih dana prenose u javnost ovaj lijep događaj koji nadilazi granice našega grada Zenice - rekao je Topić.

"Svi smo braća"

- Koncert je naš odgovor i na encikliku pape Franje „Fratelli tutti“ (Svi smo braća) i „Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot“, koju potpisuju papa Franjo i veliki imama Ahmad Al-Tayyiba te govore o potrebi bratstva, te da je bratstvo lijek za pandemiju. Osobito u tom pogledu me raduje da je ovaj događaj kroz pripremu i naših glazbenih izvođača za nastup velika radost, te izraz zajedničkog hoda u našoj multireligioznosti - zaključio je Topić za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.