TUŽILAŠTVO BIH

Ranko Petrović priznao da je prijetio tužiteljici Gordani Tadić, osuđen na godinu zatvora uvjetno

Za optuženog je predložena uvjetna kazna zatvora u trajanju od 1 godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 2 godine, ponovo ne počini kazneno djelo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Gordana Tadić. Arhiv

A. J.

12.3.2021

Optuženi Petrović Ranko rođen 1990. godine u Tuzli, u prisustvu adokvata, u potpunosti je priznao krivicu za kazneno djelo - napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja kaznenog djela iz članka 241b. stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 25.09.2020. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena uvjetna kazna zatvora u trajanju od 1 godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 2 godine, ponovo ne počini kazneno djelo.


- Optuženi je priznao da je tokom marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužiteljstvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na napad i pucanj na glavnu tužiteljicu, što je kod navedene izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti. Optuženi je prilikom sporazumnog priznanja, uputio i izvinjenje zbog počinjenog nedjela te izrazio kajanje - saopćeno je.

U skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje kaznenog djela, uključujući računarsku opremu.


Sud BiH je nakon razmatranja, prihvatio navedeni sporazum, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.